2024. április 20., szombat

A szakrális örökség nyomában

Az Európai Örökség Napok során az érdeklődők szakmai vezetés kísértében nyerhetnek betekintést városunk szakrális örökségének objektumaiba és megismerhetik azok restaurációs folyamatait. Holnap 16 órától dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum tanácsosa és főrestaurátora a Ferences kolostort mutatja be. Csütörtökön 17 órakor Vladimir Džamić művészettörténész, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet tanácsadója várja az érdeklődőket a zsinagógában. Pénteken 18 órakor pedig mr. Aleksandra Jeftićtyel és Goran Bolićtyal, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet festő-konzervátoraival lehet látogatást tenni a Sv. Vaznesenja Gospodnjeg ortodox templomban.
A rendezvényt a tegnap megtartott sajtótájékoztatón Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója ismertette.

Az érdeklődők csütörtökön megtekinthetik a zsinagógát (Fotó: Gergely Árpád)

Az érdeklődők csütörtökön megtekinthetik a zsinagógát (Fotó: Gergely Árpád)

– Az Európai Örökség Napok rendezvénysorozatra először 2011-ben került sor Mosolyogj Szabadkára címmel. Ekkor az érdeklődők sétán vehettek részt a város szecessziós útvonalán. Leginkább a városi civil szektor indítványozta ezt a programot, most azonban néhány intézmény is felkarolta. Ezúttal részt vesz a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Szabadkai Városi Múzeum, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete, az Authentic Vojvodina és a Kortárs Galéria. Ebben az évben a város szakrális öröksége felé nyitunk. Azokkal a szakemberekkel lehet körbejárni a helyszíneket, akik foglalkoznak a restaurációikkal. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy a polgárok betekintést nyerjenek olyan nagy munkálatokba, amilyenekre úgymond száz év alatt egyszer kerül sor. A polgárok bátran eljöhetnek, körülnézhetnek és informálódhatnak – mondta Nela Tonković.

Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna a Ferences kolostorba vezeti az érdeklődőket.

– Ez a látogatás kiválóan egybecseng a szabadkai ferences rendház fennállásának 300. évével. Egyébként a jubileum kapcsán október 3-án kerül sor a fő rendezvényre, amely során tanácskozás is lesz – hallottuk dr. Korhecz Papp Zsuzsannától.

Igor Halasević, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna és Nela Tonković (Fotó: Lukács Melinda)

Igor Halasević, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna és Nela Tonković (Fotó: Lukács Melinda)

Igor Halasevićtől, az Authentic Vojvodina civil szervezet elnökétől megtudhattuk, hogy a projektumba gyerekek is bekapcsolódtak.

– Új képeslap kollekciót készítettünk, amelyet az önkormányzat támogatásával, a Naša Radost iskoláskor előtti intézménnyel együttműködve adtunk ki. A kisgyermekek Szabadka város címerét rajzolták meg. Ezeket a képeslapokat az Európa Örökség Napok során mutatjuk be – mondta Igor Halasević.