2024. április 20., szombat

Mi legyen az elhullott állatok tetemével?

Nem hivatalos adatok alapján Szerbiában évente 273 000 tonna állati eredetű hulladékot kell valamilyen módon „ártalmatlanítani”, viszont ennek csak húsz százalékát dolgozzák fel a fehérjefeldolgozó üzemekben, annak ellenére, hogy ez a legjobb megoldás, és a mindenkori törvényhozók hosszútávon is ebben látják a probléma egyetlen lehetséges megoldását. Szerbiában három olyan üzem van, amely az első és másodkategóriás, tehát a további feldolgozásra nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel alkalmas tetemeket dolgozza fel, a zombori Proteinka, a ćuprijai Nepredak és az inđijai Energo Zelena. Ezek közül az utóbbi – az egyetlen a felsoroltak közül, amely megfelel az európai uniós standardoknak – jelenleg nem üzemel, az állammal folytatott jogi vita miatt. Így a már említett hatalmas mennyiséget két viszonylag alacsony kapacitású üzemnek kellene elvégeznie. Ez a probléma egyik oka, a másik pedig a szállításból fakad, hisz ez elhullott állatokat el is kell juttatni a feldolgozó üzemekbe.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szerbiai Oknyomozó Újságírók Központja (CINS) szervezésében hétfőn egy vitafórumot tartottak a szabadkai Szabadegyetemen, amelynek témája éppen az állati eredetű szerves hulladék feldolgozása és megsemmisítése volt. A beszélgetésen részt vett Milica Šarić, a CINS újságírója, Dejan Maksimović, a verseci Stanište Környezetvédelmi Központ állatorvosa, Kormányos Sándor, az újvidéki Élelmiszer-ipari Technológiai Intézet nyugdíjas kutatója, Grgur Stipić, a Szabadkai Városi Közigazgatás mezőgazdasági osztályának vezetője, valamint Aleksandra Bukvić és Elizabeta Tumbas, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat képviselői.

Mint a beszélgetést megelőző felszólalásokból kiderült, Szabadka Város területén havonta megközelítőleg 10 tonna állati eredetű hulladék keletkezik, aminek feldolgozására és eltüntetésére ideiglenes megoldást találtak az illetékesek. Egyrészt egy Szabadkán erre a célra kijelölt területen lehet eltemetni az állatokat, illetve a csantavéri kataszteri község területén is működik egy dögkút, másrészt Bajmokon kihelyeztek egy konténert, amelybe hetente három délelőtt lehet elvinni a tetemeket, és onnan az említett kommunális közvállalat kamionjai szállítják el, majd fertőtlenítik a területet. A probléma megoldása egy gyűjtőállomás kiépítése lenne, ahonnan a Proteinkába szállítanák a hulladékot, és úgy tűnik, ez a közeljövőben meg is tud valósulni. Grgur Stipić elmondta, a város együttműködési szerződést írt alá a Stanište Környezetvédelmi Központtal, amely elkészítette az állomás kialakításának projektdokumentumát, és minden esély megvan arra, hogy az év végéig megszerezzék a szükséges építési engedélyeket, így az építkezés a 2018-as év elején el is kezdődhet. Az állomás a tetemek összegyűjtésére és rövid ideig való tárolására szolgál. Az első és második kategóriába tartozó tetemeket innen szállítják majd el a zombori Proteinka gyárba.

A vitafórum során az is kiderült, hogy Szerbiában összesen három ilyen gyűjtőközpont működik, és az előzetes számítások alapján 20–25 kellene belőle az országban. Egy-egy ilyen központ kialakítása 300–350 ezer euróba kerülne, tehát összesen 7 millió euróból az egész ország területe le lenne fedve. Ezen gyűjtőállomások kialakítását már egy 1989-es törvény is előírja, és az uniós csatlakozási tárgyalásokba is igen fontos szerepet kaphatnak.

A begyűjtőközpontok kialakításával még nem születik végleges megoldás, hisz a jövőben azt is el kell dönteni, hogy ki finanszírozza az elszállítást a gazdaságból a gyűjtőállomásig, és onnan a feldolgozóig, ki fizeti a szükséges állatorvosi igazolásokat stb. Mindezekre a helyi önkormányzatoknak kell megoldást találniuk.