2024. április 19., péntek
MOTO GP

Márquez nyert, Rossi csodát tett

A Moto GP idei harmadik spanyolországi hétvégéjéről, az Aragóniai Nagydíjról kétségtelenül az marad a legemlékezetesebb pillanat, amikor csütörtökön Valentino Rossi bekötött lábbal és mankóval megérkezett a pályára, és bebicegett a Yamaha garázsába, hogy felkészüljön a versenyzésre. Ekkor még csak három hete volt annak, hogy az olasz versenyző motokrosszozás közben kettős lábtörést szenvedett, és az orvosok legalább 40 nap felépülési időt jósoltak neki. Rossi azonban egyetlen verseny kihagyása után visszatért, habár világbajnoki esélyeiről már lemondott, hiszen ő maga sem tudta, mennyire bírja majd sérült jobb lába a határok feszegetését.

Mankókról a nyeregbe: Valentino Rossi (Fotó: Beta/AP)

Mankókról a nyeregbe: Valentino Rossi (Fotó: Beta/AP)

Emiatt annál nagyobb meglepetésnek számított, hogy az olasz egész hétvégén az élmezőnyben motorozott: az időmérőn a remek harmadik helyet szerezte meg, aztán a versenyen a táv feléig a második helyen haladt az ismét élre álló Jorge Lorenzo mögött, a leintéshez közeledve azonban jócskán átrendeződött a sorrend. A holtversenyben a bajnokság élén álló Marc Márquez és Andrea Dovizioso sokáig a 3–4. helyen küzdött, idővel viszont ellentétes irányba kezdtek mozogni a mezőnyben: Dovizioso lassan hátracsúszott, és végül csak 7.-ként intették le, Márquez viszont megtáltosodott, és előbb Rossit, majd Lorenzót is kemény csatában megelőzve az élre állt. Még nála is többet gyorsult csapattársa, az elmúlt futamokon gyengélkedő Dani Pedrosa, aki a végére a második helyig kapaszkodott fel, így a Honda kettős sikernek, a nézők pedig teljes hazai dobogónak örülhettek.

A negyedik helyezett is spanyol lett, Maverick Vinales ugyanis némi küzdelem után átjutott csapattársán, a végére már támadhatóbbá vált Rossin, akinek súlyos sérüléssel elért 5. helyezése előtt így is sokan kalapot emeltek.

Az Aragóniai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 42:06,816, 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) +0,8 másodperc hátrány, 3. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) +2,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 224 pont, 2. Dovizioso 208, 3. Vinales 196 stb.

Nyitókép: Mankókról a nyeregbe: Valentino Rossi (Fotó: Beta/AP)