2024. április 25., csütörtök

Irán lezárta az iraki kurd régióval közös határát

Irán lezárta az iraki kurd régióval közös szárazföldi határát - idézte hétfőn az iráni külügyi szóvivő szavait a Tasznim iráni hírügynökség.

"Az iraki kormány kérésére lezártuk szárazföldi határunkat az iraki Kurdisztánnal" - mondta Bahrám Kászimi.

Az IRNA iráni hírügynökség már vasárnap beszámolt arról, hogy Teherán Bagdad kérésére lezárta légterét a Kurdisztánból érkező repülőgépek előtt. Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője az intézkedést az iraki kurd vezetőknek az iraki Kurdisztán függetlené válásáról szóló referendum megtartásához való ragaszkodásával indokolta.

Az iráni külügyi szóvivő kijelentette, hogy országa elkötelezett Irak területi egysége, nemzeti szuverenitása és demokratikus fejlődése mellett, és ellenez bármilyen tevékenységet, amely ezek ellen irányul.

Vasárnap este a másnapi kurd népszavazásról beszélt egymással telefonon Haider al-Abádi iraki miniszterelnök és Haszan Róháni iráni elnök, aki ismét támogatásáról biztosította az iraki kormányfőt.

Abádi hivatala hétfőn közlemény útján tudatta: a miniszterelnök utasította az iraki biztonsági szolgálatokat, hogy védjék meg azokat, akiket a népszavazás során "megfenyegetnek vagy kényszerítenek". Az iraki miniszterelnök ismét világossá tette, hogy alkotmányellenesnek tekinti a kurdisztáni népszavazást.

Időközben hétfőn megkezdődött a népszavazás a kurdok függetlenségéről Irakban, ahol 5,5 millió szavazót várnak az urnákhoz, de a külföldön élő iraki kurdok is szavazhatnak. A választásokat mintegy 400 külföldi megfigyelő felügyeli.

Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta véglegesen jóvá, hogy szeptember 25-én referendumot tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságban. A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaznak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein.

Hétfőn Necsirvan Barzáni, az iraki autonóm kurd régió kormányfője kijelentette, hogy még ha az elszakadást pártolók is győznek a népszavazáson, az még nem jelent azonnali függetlenséget, sem "határok átrajzolását". Az iraki kurd miniszterelnök elmondta, hogy a referendummal kapcsolatosan felmerülő és egyéb problémákat az erbíli vezetés békés úton keresztül kívánja rendezni Bagdaddal.