2024. április 16., kedd

Márti, a kiselefánt Óbecsén

Toma Viktória gyermekkönyvét mutatták be a Than Emlékházban
A gyerekeket sikerült elbűvölni az elefántfogkrém készítésével

A gyerekeket sikerült elbűvölni az elefántfogkrém készítésével

Márti, a kiselefánt a tudomány világában címmel mutatták be az óbecsei Than Emlékházban Toma Viktória legújabb gyermekkönyvét. Toma Viktória történetei Szórád Endre kémiatanár gyermekeknek bemutatott kísérletei nyomán születtek meg, és elsősorban a tudományokat szeretnék vele játékos formában népszerűsíteni.

Vass Dorottea recenzens szerint Toma Viktória a hétköznapi iskolai és óvodai káosz vicces bemutatásával, az állatirodalom klasszikus és kortárs mesehőseivel az alsó osztályos tanulók irodalmi érdeklődését célozza meg, és a könyv a kikapcsolódás mellett tanítóknak és óvodapedagógusoknak is a segítségére lehet a gyerekeknek a természettudományok világába való bevezetésében. A történetek mellett kísérletek is szerepelnek a mesekönyvben, a szerb és a magyar részt pedig egy izgalmas labirintusrajz köti össze.

A kétnyelvű kötetben Bicskei Anikó illusztrációi mellett gyermekrajzok is szerepelnek, ezekből kiállítás is nyílt a Than Emlékházban. A Kulcsár Sarolta által szerkesztett kiadvány szövegét Horvát Dianna ültette át szerb nyelvre.

A rendezvényre a Than Fivérek Értelmiségi Kör Oktatói-Kutatói Szakcsoportja által szervezett tudománynépszerűsítő programsorozat keretében került sor. A Than Fivérek Értelmiségi Kör által kiadott kötet megjelenését és a program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az óbecsei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alap támogatta.