2024. április 24., szerda

Szigorúbb adatvédelem

A büntetések skálája 5 ezer és 2 millió dinár között alakulhat

Elkészült a személyes adatok védelméről szóló új törvény tervezetének munkaváltozata, a közvitát pedig év végéig bonyolíthatják le. Sajtóértesülések szerint a jogszabályban szigorú büntetést látnak elő a polgárok adataival való visszaélés esetén. Aki kiadja harmadik személynek valakinek a személyi számát, lakcímét, telefonszámát, vagy egyéb személyes adatát, 5 ezer és 2 millió dinár közötti büntetésre számíthat.

Tudvalevő, hogy melyek azok a szervek, intézmények, amelyek kötelesek őrizni a személyes adatokat és ha ezek nem végzik felelősségteljesen a munkájukat, a szervek illetékeseit megbüntetik, nyilatkozta Saša Gajin, a törvénytervezetet kidolgozó munkacsoport tagja.

Szavai szerint az érintet szervek, intézmények közé sorolhatók egyebek mellett a vállalatok, a bankok, az állami szervek, a kórházak és egészségügyi intézmények, a Belügyminisztérium, a Rokkantsági- és Nyugdíjbiztosítási Alap és az iskolák. Személyes adatot, legyen szó akár telefonszámról, csak akkor adhatnak ki harmadik személynek, ha abba a személy belegyezett, nyomatékosította Gajin.

Mint hozzátette, ha valaki például betekint a politikai pártok tagságának, vagy szimpatizánsainak nyilvántartásába és visszaél az adatokkal, nem csak ő maga, hanem a párt is büntetésre számíthat. 5 ezer dinárig terjedő büntetést a közhasznú információk biztosa is kiróhat majd.