2024. március 28., csütörtök

Kulenfesztivál

Nemesmiliticsen 11. alkalommal szervezték meg legnevesebb fesztiváljukat
Szemet gyönyörködtető gasztronómiai különlegesség (kép: Maletaski Krisztina)

Szemet gyönyörködtető gasztronómiai különlegesség (kép: Maletaski Krisztina)

Nemesmiliticsen immár 11. alkalommal került megszervezésre a méltán híres Kulen Fesztivál. Az érdeklődők száma ugyan kevesebb volt, mint az eddigi években, azonban a helybéli és a vajdasági látogatók mellett szép számban képviseltették magukat a külföldről érkezők is. A közismert Lemesi kulen márkavédjegyet nyert a kétszáz éves recept és eljárás mai alkalmazásának okán. Az egyedi módon kialakított ízvilága nem hasonlítható egyik kulenfajtához sem térségünkben.

A fesztiválra érkezők megkóstolhatták és meg is vásárolhatták a különleges húskészítményeket. A főszereplőn, azaz a Lemesi kulenen túl csípős, füstölt és szárított „disznóságok” kényeztették az érdeklődők ízlelőbimbóit, a kirakodóvásár pedig a szeszes italok és a tejtermékek kedvelőinek is kedvezett.

A fesztivál szervezője, a Lemesi Kulen Egyesület, az idén első alkalommal jótékonysági akciót is indított. Ennek jegyében péntek este kolbászt sütöttek, amit a fesztivál résztvevői megvásárolhattak. A bevétel 65 ezer 270 dinárt tett ki, és a helybeli Cica Maca óvodának ajánlották fel.