2024. április 19., péntek

Tíz név az Októberi Díjra jelöltek listáján

A városi képviselő-testület keretében működő ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság tegnapi ülésén azokról a javaslatokról folytattak vitát, amelyek a bizottság által az újvidéki polgárokhoz, munka-, politikai és egyéb szervezetekhez, egyesületekhez stb., intézett felhívást követően érkeztek, és amelyek arra vonatkoznak, hogy kit, illetve melyik szervezetet, közösséget javasolják az idei Októberi Díj várományosának. A javaslatbenyújtási határidő, azaz szeptember 15-e előtt összesen 10 elfogadható ajánlatot juttattak el a bizottsághoz, a következő személyeket, illetve szervezeteket javasolták díjazásra: Dragan Lazić, az újvidéki Vöröskereszt titkára, a 100-ak Forrásklub Önkéntes Véradók Egyesülete, dr. Dragan Munitlak egyetemi professzor, a Kátyi Újság, Svetozar Pajić Dijak, Milan Veselinović, a veterniki Veliko kolo Néptáncegyesület igazgatója, a Matica Srpska Galéria, a Dnevnik napilap, továbbá Tamara Adamov Petijević karmester és dr. Miroslav Kopanja, a Jugovićevo sakklub igazgatója.
Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944. évi felszabadulásának évfordulója alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek városunk politikai, gazdasági, művelődési vagy más téren történt fellendítéséért. Olyan személyek vagy szervezetek kapják, akik/amelyek Újvidék területén tevékenykednek, vagy olyanok, amelyek Újvidék területén vannak bejegyezve. Kiemelkedő tudományos, művelődésügyi, művészeti, publicisztikai, újságírói, telekrendezési, építészeti, fejlesztési-innovációs, környezetvédelmi, oktatásügyi, sportügyi, népjóléti vagy emberbaráti területen felmutatott eredményekért ítéli oda.
A Novemberi Oklevél várományosainak jelöltlistája még nem teljes, ez az elismerés olyan személyek vagy egyesületek tulajdonába kerülhet, akik/amelyek a város szabad szellemiségének fejlesztéséért, a demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. 1918. november 19-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba. 1918. november 25-e is nagy nap volt, a nagy, össznépi képviselőház akkor döntött úgy, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. A Novemberi Oklevélre jelöltek neveit október 1-jéig kell benyújtani a díjodaítélő bizottságnak. A dokumentumcsomagot a városi képviselő-testület épületében, a Žarko Zrenjanin u. 2. alatt kell átadni.