2024. április 24., szerda

Továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre

Emlékplakettet kapott a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület

Gyakran hallat magáról a huszonhét éve fennálló Arcus Környezetvédő Egyesület. Az általuk szervezett akciók, túrák és egyéb, kisebb-nagyobb rendezvények kapcsán már nagyon sokan találkozhattak velük, hallhattak róluk.

A Topolyai Napok keretében a községi képviselő-testület ünnepi díszülésén a város kitüntetettjei között volt az Arcus Környezetvédő Egyesület is. Topolya község érdekében felmutatott tevékenységéért és önzetlen munkájáért emlékplakettet kapott. Az egyesület történetében nem első alkalom, hogy a községtől elismerést kaptak, ez idáig az emlékplakett a legjelentősebb. Az egyesület idei munkájáról, az elismerésről, valamint a tervekről Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke nyilatkozott:
– Egyesületünk huszonhét éves fennállása óta során számos eseményen részt vettünk, és mindig nyitottak voltunk arra, hogy a városunk, községünk érdekében is tegyünk. 2001-ben köszönőlevéllel fejezte ki a község az elismerését, amelynek akkor szintén örültünk. Azóta viszont elmúlt tizenhat év, és egyesületünk tovább működött, hagyományos akcióink mellett egy-egy új akcióval, túrával bővítve a lehetőségeket, hogy a topolyaiak megismerhessék a környékünk természeti értékeit, és jobban megértsék a környezet- és természetvédelem jelentőségét. Fontos kiemelnünk, hogy az Arcus Környezetvédő Egyesület kutatási eredményeivel, különböző felmérésekkel hozzájárult a Topolyai-tónak és környékének védelem alá helyezéséhez. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez egy mérföldkő Topolya és az Arcus számára is. Jelen helyzetben elmondhatjuk, hogy az alapokat lehelyeztük, de az eredményeket csak később fogjuk látni. Egyesületünk továbbra is nyitott az együttműködésre. Az, hogy a község emlékplakettel tüntetett ki bennünket, számunkra nagy megtiszteltetés, és mindenképp pozitív visszajelzés. Sokan gratuláltak nekünk, és mindez azt bizonyítja, munkánk nem volt hiábavaló, és községi szinten is megbecsülik – mondta Harkai Ákos, az egyesület elnöke.
– Amellett, hogy a jövőben is nyitottak leszünk az együttműködésre, vannak terveink is. Szervezzük a II. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozóját, amelyre igény mutatkozott, ezért idővel szeretnénk hagyományossá tenni. Ezenkívül szeretnénk a Bagolyleshez kapcsolódóan ismét elindítani az egyesületünk természetvédelmi esszé- és rajzpályázatát. A Regionális Hulladéktároló Kft.-vel pedig aláírtuk az együttműködést arra vonatkozóan, hogy a szelektív hulladékgyűjtési tudat kialakításában szerepet vállalunk. Ez különböző előadások útján valósul meg a jövőben – fűzte hozzá Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára.