2024. április 18., csütörtök

Aki a virágot szereti

Egyesület, amely virágba borítja Bácskossuthfalva központját

A közösségben gondolkodás nyomán a bácskossuthfalviak már többször mutattak példát szűkebb-tágabb közösségünknek. Ezúttal egy látszólag kevésbé jelentős, valójában viszont igen meghatározó ügyben hallatnak magukról.

A rohanó világ őrületével szemben, vagy a saját mindennapi megpróbáltatásaink ellen is, hosszú ideje kitapasztalt „gyógymód” a kertészkedés, virágültetés és -gondozás. Az már csak hab a tortán, ha valaki mindezt nem csupán a saját örömére tudja művészi szinten művelni. Bácskossuthfalva központját 2010 óta borítja virágba az Írisz Virágkedvelők Klubja, de bizonyítottak az idei Durindó és Gyöngyösbokréta alkalmával is, és az idei szüreti napok ízlésesen kidíszített színpada is a tagság munkáját dicséri. A csapat két oszlopos tagjával, a klub vezetését ettől az évtől kezdve magára vállaló Dávid Kornéliával és az internetes népszerűsítésért felelős Kósa Erzsébettel folyttatuk a beszélgetést gyönyörű virágok koszorújában.
– Egyesületünk megalapítását Bika Gizella kezdeményezte, jelenleg korosztálytól függetlenül több mint 20 aktív és lelkes tagunk van. Abban az időszakban, amikor a legdíszesebbek, a legpompásabbak a kertek, hétről hétre összegyűlünk mi, tagok, hogy közösen gyönyörködjünk egymás kertjében. Olyanra is akadt példa, hogy egy idős bácsi meghívott bennünket, hogy tekintsük meg munkájának a gyümölcsét, vagy a közelmúltban például egy csodálatos bonszai kertészetben jártunk. Igyekszünk a közelben szervezett virágkertészeti kiállításokra is ellátogatni – kezdte a beszélgetést Dávid Kornélia, aki elárulta, hogy ő az úgynevezett „nagymama virágait” kedveli a legjobban: a büdöskét, a királypálcát, a pillangóvirágot, az árvácskát, az egynyáriak közül pedig a begóniát, a vinkát. Szerinte a hagyományos muskátli sem megy ki soha a divatból. Mint mondja, az a jó ezekben a virágokban, hogy magunk is tudjuk őket szaporítani, és nem feltétlenül igényelnek tápot. Ettől függetlenül, mint minden hobbi, a virágok szeretete és gondozása is igényel némi anyagi ráfordítást. A hölgyek a kreativitásuknak köszönhetően igyekeznek minél több dolgot egyedül megoldani, például virágcserepeket gyártanak a háztartásban is fellelhető eszközökből.
– Igyekszünk minden rég bevált, költséghatékony és környezetkímélő növényvédelmi módszert alkalmazni odahaza. Ennek ellenére sajnos vannak olyan alkalmak, amikor a vegyszerezés elengedhetetlen. A szemet gyönyörködtető nemesített virágok például másként nem őrizhetők meg, csak vegyszeres permetezéssel – hangoztatta az egyesület vezetője.
Kósa Erzsébet a sárga szín valamennyi árnyalatában pompázó virágok varázslatát szereti élvezni a kertjében évszakról évszakra, de a konyhára is gondolva vet, ültet növényeket. A fiai már kirepültek a családi fészekből, de a lehetőségekhez mérten a szülői ház egy szeletével igyekszik feltölteni a távolban élőket.
– A családi háttér, férjemnek a támogatása elengedhetetlen, hiszen egy-egy magasabb és erősebb gyökérzetű növény vagy súlyosabb váza mozgatásához férfikéz szükséges. Ezzel együtt tud igazán ragyogni egy-egy kert vagy udvar. És persze a hobbival járó kiadások is a közös döntés alapját képezik. Ennek eredményét pedig valamennyien élvezzük – hallottuk Kósa Erzsébettől.
Az Írisz Virágkedvelők Klubja tagságának köszönhetően tavasztól őszig harmonikus színű virágok díszítik Bácskossuthfalva központját, gondosan felügyelik a növények víz- és tápanyagigényét. Ehhez a helyi közösség pénzbeli támogatását is megkapják. Mindent összevetve, akár csodaszámba is mehetne, hogy manapság még van egy ilyen – kortól független, jószándékú, önszerveződő társaság, amely közös egyeztetés után beosztja és lelkiismeretesen magára vállalja a központ ápolását, gondozását, karbantartását minden hétfőn, szerdán és pénteken. Ezért a hölgyek arra kérik az idősebb és fiatalabb, jóindulatú vagy rongálási szándékkal útra kelő polgártársainkat, hogy becsüljék meg ezt a munkát, hiszen ez önzetlen és pótolhatatlan ajándék a falu polgárainak és minden Bácskossuthfalván átutazónak.