2024. április 20., szombat

A mézről szólt a hétvége Szabadkán

Az emberek mindinkább igényt tartanak a jó minőségre
A méznapokon csak az állíthatott ki, aki igazolta terméke tisztaságát, valódiságát (kép: Gergely Árpád)

A méznapokon csak az állíthatott ki, aki igazolta terméke tisztaságát, valódiságát (kép: Gergely Árpád)

Huszonegyedik alkalommal tartották meg Szabadkán a hagyományos Méhészeti Napokat. A szombati verőfényes napsütés kedvezett a kiállítóknak, a kék szökőkút melletti tér délelőtt érdeklődőktől, illetve vásárlóktól volt hangos. A látogatók kedvezményes áron szerezhettek be hagyományos, valamint különböző magvakkal, gyógynövényekkel dúsított mézet, virágport, propoliszt, méhpempőt, lépesmézet, mézeskalácsot és pogácsát, valamint mézből készült kozmetikai termékeket. Mézsört és mézbort is kóstolni lehetett. Néhány pulton méhészeti kellékeket állítottak ki.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is csak azok a termelők állíthattak ki, akik termékeik tisztaságát, azaz valódiságát, laboratóriumi bizonylattal támasztották alá, vagyis aki itt vásárolt mézet, biztos lehetett abban, hogy nem cukorszirupot vitt haza. A hivatalos nyitórendezvényen felvonultak a mézlovagok, majd kisiskolások és táncosok részvételével alkalmi műsort tartottak.

A tavalyi kemény, a méheket is megviselő tél után átlagos évet zárnak a méhészek, tudtuk meg Holló Erika palicsi termelőtől. Elmondása szerint jól mézeltek a gyümölcsfák, az olajrepce, az akác és a napraforgó, míg a vaddohány idén kevesebb mézet adott. A Holló család 1990 óta foglalkozik méhészettel. Holló Erika megfigyelte, hogy az emberek az utóbbi években mind jobban érdeklődnek a természetes életmód és gyógymódok iránt, hiszen a legtöbbekben már tudatosult a permetszerek és az egyéb vegyszerek káros hatása, ez a szemléletváltás pedig magával vonja a méz iránti nagyobb érdeklődést. Az emberek nemcsak több mézet vásárolnak, hanem igényt tartanak a jó minőségre és a természetességre, emelte ki a termelő.