2024. március 29., péntek

A futás és a bor mámorában

Hagyománnyá szeretnék tenni a palicsi bormaratont
Már az első Bormaratonon csaknem ezren álltak rajthoz (kép: Gergely Árpád)

Már az első Bormaratonon csaknem ezren álltak rajthoz (kép: Gergely Árpád)

Szombaton tartották meg Palicson az első szerbiai bormaratont. Az észak-bácskai borrégió, illetve Szerbia ezzel csatlakozott azoknak a borvidékeknek a köréhez, ahol már hagyománya van ennek a jó hangulatú, vidám rendezvénynek. Mint azt a szervezők korábban elmondták, a fő versenyszámra, a 21,1 kilométeres félmaratonra, 350-en jelentkeztek, úgy Szerbiából, mint például Törökországból, Nagy-Britanniából, Csehországból, Magyarországról. A hat kilométeres élményfutásra megközelítőleg hatszázan neveztek be. Utóbbi társaság elsősorban színes és fantáziadús jelmezeivel keltette fel a járókelők figyelmét. Rajthoz állt egyebek mellett pávakisasszony, Hófehérke, voltak tündérkék, vámpírok, menyasszonyok, középkori lovagok, fityulás egészségügyi nővérkék és futott macskanő is. A futók a pihenőpontokon nemcsak vízzel, hanem borral is felfrissíthették magukat, megismerkedhettek a Petra, a Zvonko Bogdan, a Maurer és a Tonković borászatok, valamint a Borkastély boraival. A rendezvény szervezői a Palics Park Kft. és a Bormaraton Egyesület voltak.

A rendezvényt Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter nyitotta meg, ígéretet téve arra, hogy a köztársaság, illetve az idegenforgalmi tárca a jövőben is támogatni fogja a bormaratont. Mint azt az újságíróknak nyilatkozva aláhúzta, hiszi, hogy a bormaraton idővel feltornázza magát Szerbia hat-hét legfontosabb rendezvényének sorába.

– Ma megtesszük az első lépést, tapasztalatokat gyűjtünk, hogy a jövőben minél igényesebb körülmények között tarthassuk meg a bormaratont. Emellett fontos tájékozódnunk más országok tapasztalatairól is. Biztos vagyok benne, hogy jövőre még többen jönnek el futni a palicsi bormaratonra, bár már az idei számokkal is elégedettek lehetünk. Közel ezer futó nevezett be, míg a látogatók, érdeklődők számát 100 ezerre becsüljük. A 100 ezer látogató 20 százaléka külföldi vendég. Az ehhez hasonló rendezvényekkel népszerűsíthetjük a legsikeresebben Palicsot, valamint Szerbiát, mint idegenforgalmi célpontot, ezért a következő bormaratont már holnap elkezdjük szervezni. Hiszem, hogy a rendezvényből hagyomány lesz – fogalmazott Rasim Ljajić, majd később ígéretet tett arra, hogy jövőre ő maga is rajtvonalhoz áll. A szervezők feltehetőleg már korábban értesültek a miniszter elhatározásáról, így már most átnyújtották neki a 001-es rajtszámot.

Nebojša Daraboš, a Palics Park Kft. igazgatójának szájából hasonló ígéret hangzott el, szavát adta, hogy jövőre ő is indul a bormaratonon, majd reményét fejezte ki, hogy az idei rendezvény résztvevői minél jobban megismerik a palicsi borrégiót, illetve annak termékeit. A Palics Park Kft. igazgatója végül köszönetet mondott Rasim Ljajićnak, amiért a minisztérium támogatta a rendezvényt.