2024. április 19., péntek

Mezőgép-bemutató Szentmihályon

A három pályázati körben 51-en nyertek támogatást

Ünnepi szentmisével, főzőversennyel, sportrendezvényekkel, bállal, kirakodóvásárral várták a vendégeket a búcsúra hétvégén a szentmihályiak. Bemutatták a Prosperitati Alapítvány támogatásából vásárolt mezőgépeket is.

Megtelt a falu központja mezőgépekkel (kép: Kecskés István)

Megtelt a falu központja mezőgépekkel (kép: Kecskés István)

Szentmihályt elsősorban a szorgalmas kertészeiről ismerik. A Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönve az elmúlt másfél év alatt sokuknak sikerült korszerűsíteni a termelést. Bálint János zöldségféléket termel tíz holdon. Öntözőgépre pályázott.

– Szerencsém volt, mert tudjuk, hogy az idén milyen szárazság volt, és a Tifon típusú öntözőgépet maximálisan ki is használtam. Esőszárnnyal öntözök, 24 méter a távolság az esőszárnyak között, és nagyon meg vagyok evvel elégedve, mondta Bálint János kertész.

Hogy a szentmihályiak a vidék legsikeresebb pályázói között voltak, azt a kiállított mezőgazdasági gépek sokasága mutatta.

– Az első három körben 56 pályázat érkezett be Szentmihályról, ebből 51 nyertes. Ez nagyon szép eredmény egy ilyen kis közösségtől, hiszen tudjuk, hogy Szentmihálynak közel ezer lakosa van. Tehát a 91 százaléka nyertes a pályázatnak, mondta Nagy Zita, a Prosperitati Alapítvány központi irodájának vezetője.

A Prosperitati támogatásának köszönve a saját házába költözhet hamarosan a családjával Juhász Brigitta. A ház felújítása folyamatban van, és remélhetőleg még az idén a mesterek befejezik a munkát. Mint mondja, hogyha nem kapták volna meg a támogatást, akkor nyilván még sokáig a szüleik házában maradtak volna. Örül a család, különösen a gyerekek, mivel ezentúl mindenkinek saját szobája lesz majd.

Remélhetőleg nem lankad a szentmihályiak érdeklődése a Prosperitati pályázatai iránt, és tovább erősödik ez a kis bánáti magyar közösség.

– Szentmihályon is nagyon sokan pályáztak – több mint ötven nyertes pályázat volt az elmúlt három körben. Ahhoz képest, hogy most életvitelszerűen alig nyolcszázan élnek Szentmihályon, a Prosperitati nyertes pályázatai által 31 millió dinár került ebbe a faluba. Remélem, hogy az újabb köröknél is még bátrabban pályáznak, persze elsősorban mezőgazdasági termelők. De ahogy azt már láttuk, az előző időszakban is voltak olyan sikeres pályázók, akik házvásárlási vagy más pályázatok iránt érdeklődtek, mondta Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, parlamenti képviselő.

A mezőgép-bemutató vendége volt dr. Somogyi Sándor, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, a gazdaságfejlesztési stratégia egyik megalkotója. Az ünnepi műsorban pedig felléptek a helybeli művelődési egyesület legkisebbjei.