2024. március 29., péntek

Hatvanöt millió dinár a magyarcsernyeieknek

A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körében is sokan pályáznak majd

A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati köre is nagy érdeklődésre számíthat a magyarcsernyei községben. Ez a következtetés vonható le a péntek este megtartott lakossági fórum látogatottságából, amelyen Nagy Zita, a Prosperitati irodavezetője ismertette a részleteket.

Az érdeklődés Bánátban is töretlen (Kecskés István felvétele)

Az érdeklődés Bánátban is töretlen (Kecskés István felvétele)

A magyarcsernyei gazdálkodók is élnek a lehetőséggel, hogy korszerűsítsék mezőgép-állományukat. Dunai Erzsébet több mint száz hektáron gazdálkodik. Eddig két pályázat nyertese volt: a támogatásnak köszönve vett egy vetőgépet és egy korszerű permetezőt. A terve pedig az, hogy egy műholdas irányítással ellátott nagyobb traktort vásároljon, amivel pontosabb lesz a földterület behatárolása, ami fontos a mezsgyék és a permetezés meghatározása szempontjából is, mert nem duplázódik a permetszer, és ha egyenes a vetés, akkor az ekézés is jobban megy. A korszerű mezőgépnek köszönve pedig nemcsak meggyorsítani lehet a munkát, hanem javul a termés minősége is.

– A Prosperitati Alapítvány által ide, Magyarcsernyére és Tóbára érkezett pénz a többszöröse annak, ami az elmúlt hosszú évek alatt ide érkezett. A 113 nyertes pályázat 65 millió dinárt, illetve 550 ezer euró körüli támogatást tesz ki. Ez nagy segítség, lendületet ad minden gazdának, aki dolgozni akar, aki itt képzeli el a jövőjét, mondja Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár.

A támogatások egyik célja, hogy összefogja a termelőket, függetlenül attól, hogy mekkora földterületen gazdálkodnak.

– Nagyon fontos hosszútávon, hogy a kistermelők a nagypályázókkal együttműködjenek a következő időszakban. Az a célja magának a gazdaságfejlesztési stratégiának, és a pályázatnak is, hogy meg tudjuk termelni a minőséget, segítsünk a termelésben a kistermelőknek, és hogy a terményüket olyan áron tudják értékesíteni, amely biztosítani tudja a megélhetést számukra, mondja Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke.

A Magyarcsernyén élők zöme mezőgazdasággal foglalkozik. Mindössze hetven helybélinek van munkaviszonya.