2024. április 25., csütörtök

Kevesebb szőlő, jobb borok

Szélsőséges évet zártak a bácsfeketehegyi szőlészek és borászok

Az idei év mezőgazdasági szempontból nem nevezhető igazán kedvezőnek. A nyári szárazság miatt a legtöbb haszonnövénynek az átlagosnál kevesebb a hozama. Így van ez a szőlővel is, viszont a bácsfeketehegyi (feketicsi) borászoknak még sincs okuk panaszra – mondta el lapunknak Fekete Andor, fiatal bácsfeketehegyi szőlész-borász.

– Elmondhatjuk, hogy nagyon szélsőséges évet zárunk. A nagyon extrém tél után átmentünk egy extrém nyárba. Pont ezért vannak vegyes érzéseink a szürettel, az új borral kapcsolatban: talán 25 százalékkal kevesebb termést tudunk betakarítani, mint egy átlagos évben. Köszönhető ez a kemény télnek, amikor volt egy kis fagykárunk, valamint a nyári szárazságnak. Egyes fajták nagyon igényeltek volna még egy kis nedvességet, így viszont kisebbek lettek a bogyók, kevesebb nedvességet tudtak összeszedni. Ezzel szemben az idei év kárpótol bennünket abból a szempontból, hogy nagyon jó munőségű termést tudtunk betakarítani. A beltartalom szempontjából kimagasló, kimondottan tömény, az édességre vonatkozóan gazdag termésünk volt – mondta el Fekete, majd hozzáfűzte, hogy a mennyiség és a minőség aránya kárpótolja őket a kiesett termésért. Az idén azonban nagyon meg kellett választani a fehér szőlőfajták szüretelésének időpontját.
– Az utolsó egy vörös szüret volt, a sort pedig egy rose fajtával kezdtük. Utána egy fehér szüret jött, aminek az időpontjára az idén nagyon oda kellett figyelni. Az extrém hőmérsékletek miatt intenzív volt a cukorszaporodás és kevés a nedvesség, ezért a savak intenzívebben égtek ki a szőlőből. Vigyázni kellett, hogy eltaláljuk a szüret időpontját, hogy egyensúlyban legyen a beltartalom. Ha sok cukorral és kevés savval szüretelünk, akkor sem lesz jó bor, mivel a sav mennyisége is befolyásolja a bor minőségét. Erre nagyon oda kellett figyelni – hangoztatta a szőlész, majd arról is szólt, hogy a borok minősége szempontjából az idei valószínűleg nagyon jó év lesz.
– Izgatottan várom a letisztult új borokat, hogy teljes valójukban meg lehessen őket kóstolni. Már most, mint új, friss borok ígéretesnek mutatkoznak, épp ezért szerintem nagyon jó évet fogunk zárni. Mondhatom, hogy amióta ezzel foglalkozom, ilyen évet nem tudtam magam mögött. Nagyon szépen megért a szőlő, betegségmentesen, egy rossz szem sem volt közte, nagyon szép beltartalommal tudtuk szüretelni, és a darazsak kártétele is elhanyagolható. A borászoknak álom ilyen alapanyaggal dolgozni – mondta el Fekete.
Bácsfeketehegyen és környékén tehát jó borok várhatók, viszont mindig kérdés az értékesítés. A fiatal szőlész-borász ebben a tekintettben is bizakodó.
– Az előző évekhez képest a múlt év jobb volt, pozitív tendenciát mutatott a piac. Remélhetőleg ez tovább folytatódik. Egyedül azért vannak aggályaim, hogy más mezőgazdászok nem tudtak ugyanennyire eredményesek lenni, akár a kukoricát, akár a szóját vagy más mezőgazdasági terméket illetően. Sokan veszteségben vannak a terméssel, mi pedig úgy tudjuk értékesíteni a bort, ahogy mások vásárolják. Ha kevesebb pénzük van az embereknek, akkor mi is kevesebb bort adunk el – fogalmazta meg aggodalmait a fiatal borász.