2024. március 29., péntek
PROFI ÖKÖLVÍVÁS

Elhunyt a Bronxi Bika

Kedden 95 éves korában elhunyt a legidősebb profi világbajnok, Jake LeMotta. A legendás ökölvívót egy floridai idősek otthonában, tüdőgyulladás következtében érte el a halál.

LeMotta középsúlyban ért fel a csúcsra, karrierje során 106 mérkőzésből 83-at megnyert, és 4 döntetlen, valamint 19 vereség mellett 30 kiütéses győzelmét jegyzik. LaMotta nem a nagy erejű ütéséről volt híres, hanem arról, hogy még nagy pofonok árán is a közelükbe férkőzött az ellenfeleknek, s kegyetlenül elverte őket. Emlékezetesek voltak a kor másik nagy legendájával, Sugar Ray Robinsonnal vívott csatái, amelyekben LaMotta padlóra is küldte ellenfelét, Robinsont többször is a gong mentette meg, de végül mind a hat mérkőzését megnyerte LaMotta ellen, még ha több bírói döntést is a mai napig ellentmondásosnak tartanak. A legismertebb meccset a világbajnoki övért vívták 1951-ben, s ez a mérkőzés Valentin-napi mészárlásként vált híressé, mert Robinson teljesen szétverte LaMottát, aki már magatehetetlenül a köteleken feküdt, de padlóra soha nem került.

LaMotta 1941-ben kezdett el bokszolni, miután egészségi okok miatt elutasították a hadseregben. Bevallása szerint karrierje alatt hat alkalommal törték el az orrát, hatszor tört el a keze, több bordája is bánta, szemei felett pedig összesen ötven öltés volt, de egyetlen ütés sem tudta igazán megrengetni. „Ami fájt, azt a civil életben kaptam” – nyilatkozta LaMotta, aki addigra már a Bronxi Bika becenevet kapta. A világbajnoki címet 1949-ben szerezte meg a híres francia Marcel Cerdan ellen (Edith Piaf élete szerelme). Karrierje 1954-ig tartott, élete történetét pedig 1970-ben írta meg, ami alapján Martin Scorsese megrendezte a Dühöngő bika című, nagy sikerű filmet, amelyben LaMottát Robert de Niro játszotta, s alakításáért Oscar-díjat kapott.

Ökölvívó-karrierje után először bárokban dolgozott, de 1958-ban hat hónap börtönre ítélték, mert egy miami szórakozóhelyen egy férfinak egy kiskorú lányt mutatott be. A színpadon is fellépett mint komikus, valamint több mint 15 filmben vállalt szerepet, amelyek közül a legismertebb az 1961-es A svindler volt, amelyben Paul Newman mellett egy pultost alakított.