2024. március 29., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VB, BERGEN

Rajović stabilan a mezőnyben

Peák egyedüli magyarként fejezte be a versenyt

A francia Benoît Cosnefroy győzelmével ért véget az U23-as férfiak mezőnyversenye a norvégiai Bergenben rendezett országúti kerékpáros-világbajnokságon. A versenyzők tíz kört teljesítettek Bergen városa körüli, több lankás részt és kemény emelkedőt tartalmazó terepen, hogy teljesítsék a 191 kilométeres versenytávot.

A végső győztes francia az utolsó körben alakított ki szökést a német Lennard Kamnával együttesen, s a páros rendkívül erősnek bizonyult a hűvös skandináv őszi szemerkélő esőben. Igaz, hátul is megfogyatkozott az üldöző főcsoport, hiszen a sorozatosan következő hegyek kirostálták a gyengébb embereket. Az élen haladó páros végül három másodpercet tartott meg a körülbelül 40 fős, rohamosan közeledő főcsoport előtt, s az őrült hajrában Cosnefroy az élről indítva a sprintet, végül meg tudta nyerni a versenyt.

Kiválóan helytállt a szerb Dušan Rajović, a szlovén Adria Mobil versenyzője, kétszeres szerb időfutambajnok. Rajović „nehéz fiú” lévén leszakadt az első bolytól az egyik utolsó kemény meredeken, de saját csoportjából a legjobban sprintelt, s összességében bőven a mezőny első harmadában végzett, kevesebb mint 2 perc hátránnyal.

A magyar versenyzők is megmutatták magukat, legjobban Pelikán János tűnt ki. Az osztrák Amplatz-BMC csapat menője néhány másik versenyzővel együtt egy órával a rajt után üldözni kezdte a nap szökését, s felérve hozzájuk, jó darabig az élbolyban haladt, tisztességesen kivéve részét a munkából. A szökevények megfogása után Pelikán sajnos nem tudta befejezni a versenyt, ahogy nem jött össze Móricz Dánielnek és Valter Attilának sem. Az egyetlen magyar, aki végigment az embert próbáló pályán, Peák Barnabás volt.