2024. április 24., szerda

Közös megoldások a kihívásokra

A kínai és a közép-kelet-európai országok felsőoktatási intézményeinek IV. konzorciuma Újvidéken

Mladen Šarčević oktatási miniszter tegnap megnyitotta az Újvidéki Rektorátus dísztermében a kínai és a közép-kelet-európai országok felsőoktatási intézményeinek IV. konzorciumát. Véleménye szerint fontos kreatív fiatalokat oktatni, akik folyamatosan új ismeretekre tesznek szert, és új ismereteket nyújtanak a munkaerőpiac, a gazdaság és a társadalom szükségleteivel összhangban. A miniszter többek között elmondta, a felsőoktatási reform irányvonalainak meghatározásában szem előtt tartották a kínai és a közép-kelet-európai országok 16+1-es kooperációja keretében meghatározott közös célokat.

A miniszter a találkozót jó alkalomnak tartja, hogy beszéljenek a kínai és a közép-kelet-európai országok felsőoktatási intézményeinek kezdeményezésébe bekapcsolódott 16 ország együttműködéséről. Többek között az oktatás korszerűsítéséről, az intézetközi együttműködésről és az innovatív kutatásokról.

Du Yhanyuan, Kína oktatásügyi miniszterhelyettese úgy vélte, nagy hasonlóság van Kína, valamint Közép- Kelet-Európa államainak oktatása között, és hogy párbeszéddel, véleménycserével megoldást lehet találni a közös kihívásokra.

A vendégekhez ünnepi köszöntőt intézett Igor Mirović tartományi kormányfő, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és dr. Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora.