2024. április 25., csütörtök

Ponovno pred sud zbog prijemnih

Novosadski sud je odredio ponovnu raspravu na prvostepenom sudu vezano za prijemni ispit na mađarskom jeziku.

Kao što je poznato, 6. jula je VaMaDisz-studentska organizacija, predala žalbu Novosadskom žalbenom sudu, na presudu Višeg suda, na osnovu čega je studentska organizacija izgubila sud protiv Pravnog fakulteta zbog prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

Vezano za drugostepenu presudu Žalbenog suda, Atila Šoti, predsednik Studentskog saveza VaMaDisz, održao je saopštenje za medije o presudi, o posledicama i o daljim mogućnostima.

- U julu smo dobili presudu Višeg suda, koji je odbio našu molbu, tako da smo izgubili prvostepeni sud. Zatim su odbili i naš zahtev da Sud obaveže novosadski Pravni fakultet da organizuje prijemni ispit na mađarskom i na drugim jezicima u skladu sa zakonom. Ove molbe nisu prihvaćene, ali posle 15 dana smo predali žalbu. Između ostalog smo zamerali što je Prvostepeni sud u periodu rasprave od 16 meseci odbijao naš zahtev da se organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku između 2015-2017. godine. Zatim, smatramo da nije u redu ni to što su našeg svedoka ignorisali, njegovo svedočenje su proglasili neosnovanim, kao što ni moje svedočenje kao i svedočenje ostalih, sud prilikom donošenja presude nije uzeo u obzir.

Raduje me što na drugostepeno suđenje nismo morali čekati kao na prvo. Interesantan je i momenat kada je presuda stigla, a to je bilo dan-dva posle prijemnog ispita. Drugostepena presuda je stigla tokom prošle nedelje.

Atila Šoti je sa zadovoljstvom objavio vest da je novosadski Žalbeni sud prihvatio žalbu VaMaDisz-a. Prvostepenu presudu je stavio van snage, i naredio ponovnu raspravu vezanu za prijemni ispit na mađarskom jeziku. Obrazloženje: da je sudija na prvostepenom sudu u više navrata prekršio pravila postupka.

- Između ostalog, prekršio je pravila kad nije ispitao svedoka. Istina je da se svedok kasno javio na saslušanje ali u pravilniku stoji da bi ga sud naknadno trebao ispitati. Međutim, u pojašnjenju odluke drugostepenog suda stoji da je sudija imao mogućnosti da ga ispita, ali on to nije učinio jer svedok nije znao dovoljno srpski da bi dao iskaz. Od nas su očekivali da obezbedimo zvaničnog prevodioca, što je zadatak suda u skladu sa zakonom.

Ove godine smo tražili od Suda da obaveže Pravni fakultet da organizuje prijemni ispit na više jezika. To je sudija bez obrazloženja odbio. Prema odluci drugostepenog suda, sudija treba da uzme u obzir diskriminaciju iz 2015., 2016. i 2017. godine.

Nova glavna rasprava će doći na red 13. oktobra. Preko elektronske pošte ćemo pozvati i medije da zabeleže sve o čemu će se raspravljati. Bilo kakva odluka da se donese, jedna strana će sigurno uložiti žalbu.

Sada radimo na tome da dobijemo pozitivnu presudu na prvostepenom sudu, i da to drugostepeni podrži još pre prijemnog ispita sledeće godine.

Pošto je sud proširio slučaj na 2016. i ovu godinu, pozivam sve zainteresovane koji su 2015., 2016. i 2017. polagali prijemni na novosadsko Pravnom fakultetu, i ako mogu i žele da pomognu, da se jave na telefon VaMaDisz-a 063/123-2847, kako bi bili pozvani na suđenje 13.oktobra kao svedoci. Pozivamo i onu omladinu koja je htela da polaže prijemni, ali su odustali zbog toga što nisu mogli polagati na maternjem jeziku. I oni će, ako o tome budu govorili pred sudom, podržati našu pravdu.