2024. március 28., csütörtök

Zajban éjjel nappal

A székvárosban csupán a Telep városrészben van nyugalom

Azokon a pontokon, ahol zajszintet mérnek a városban, szinte mindenhol a megengedettnél magasabbak a mérések eredményei. Kivételt képez a Telep városrész, ahol a zajszint még a megengedett alatti. A 021.rs közölte azokat az adatokat, amelyek a tavaly nyártól az idei nyárig terjedő időszakra vonatkoznak, és amelyeket a zajszint mérésével megbízott cég továbbított a környezetvédelmi igazgatóságnak.

A Partizán utca a legzajosabb, több ezer nyergesvontató vonul keresztül rajta éjjel-nappal. Gyakran kell újraaszfaltozni, hiszen hatalmas a terhelése. Most is útrekonstrukciós munkálatok folynak itt (Dávid Csilla felvétele)

A Partizán utca a legzajosabb, több ezer nyergesvontató vonul keresztül rajta éjjel-nappal. Gyakran kell újraaszfaltozni, hiszen hatalmas a terhelése. Most is útrekonstrukciós munkálatok folynak itt (Dávid Csilla felvétele)

A zajszintet nyolc ponton – a Hajduk Veljko utcában, a vásártéri diákpálya közelében, a péterváradi Jovan Dučić Általános Iskola mellett, az újtelepi Guliver óvoda közelében, a Verseci utcában lévő mentőszolgálat épülete előtt, a Báni palota mellett, a Zmaj utca 3. alatt, a Partizán utca 37. alatt, valamint az egyetemvárosban, pontosabban az Informatika épületében – mérik, szinte mindegyik ponton rendszeresen magasabbak az értékek a törvényileg engedélyezettként megállapított értékeknél. Az Újvidéki Vásár közelében lévő mérőponton 53 és 63 decibel közötti az átlagos zajszint, a többi mérőpont eredményei sem különböznek sokban. A telepi mentőállomás közelében tűrhető a zajhelyzet, noha időszakonként itt is a megengedett fölé ugrik a mutató. A város legzajosabb utcája továbbra is a Partizán utca, ahol az átlagos, éjjeli zajszint sem esik 60 decibel alá. A lakosság veszélyeztetése tekintetében tehát ez a legkritikusabb utca, de nem sokkal marad le a Mihajlo Pupin sugárút sem.

A zajártalom Újvidéken természetesen a gépjármű-forgalom következménye, a Partizán utca mindenképp a legforgalmasabb a városban – átmenő forgalom bonyolódik le itt, három jármű közül legalább egy teherautó vagy nyerges vontató. A zajszintmérésről tudni kell, hogy meglehetősen összetett műveletről van szó, a decibelben kifejezett értékek logaritmikus aránymértékek, tehát nem hasonlíthatjuk össze őket olyan módon, mint két sütőtök súlyát. Érzékeltető példaként említhető, hogy a suttogás emberi fül által közelről érzékelt hangja nagyjából 30 dB-re tehető, egy felszálló repülőgép motorja pár száz méterről 100, míg egy puskalövés hangszintje fülközelben nagyjából 160 decibel. A fenti kimutatás tehát lényegében arra szolgál, hogy átlagértékek segítségével rámutasson arra, hogy hol kellene változtatni, szigorítani a közlekedési előírásokon a városban. Az átlagos zajszintérték növeléséhez nagyban hozzájárul egy-egy, kipufogó nélkül, motorját 150-es tempó mellett felbőgető motoros, vagy akár több, az éj folyamán egy egyébként csendes utcában szirénázva elszáguldó mentőautó.