2024. április 18., csütörtök

A munkanélküliség csökkenése folyamatos

A SPENS épületében immár 24. alkalommal megszervezett állásbörzén tegnap 80-nál is több munkaadó kínált állást. Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a börze kiváló módszere a munkanélküliség csökkentésének. – A 80 munkaadó jelenléte azt bizonyítja, hogy a munkahely-teremtési mutatók növekedése töretlen, elégedettek lehetünk – mondta az elnök.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

2016 augusztusához képest a munkanélküliek számaránya Újvidéken több mint 17 százalékkal csökkent. – Minden erőnkkel arra törekszünk városi, tartományi és országos szinten is, hogy polgáraink munkahelyhez jussanak, arra, hogy egzisztenciát teremthessenek maguknak – hallottuk.

Dragan Sikimić, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat vezérigazgató-helyettese megköszönte az önkormányzatnak és a tartományi kormánynak azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a munkanélküliség enyhítésének érdekében kezdeményeznek. – Jelentős eszközökről van szó, az állami kasszából előirányzott keretösszeghez hozzáadva nemcsak a munkanélküliség csökkentéséhez járulunk hozzá nagy mértékben, hanem a munkakörülmények javításához és az általános gazdasági hangulat vonzóbbá tételéhez is. Ezáltal a már működő beruházások növekedhetnek, új befektetőket csalogathatunk hazánkba – mondta Sikimić.

A tegnapi börzén 1900-nál is több állást kínáltak fel, augusztusban a város területén 17 919 név szerepelt a munkanélküliek listáján. A munkába állási mutató 13 százalékkal nagyobb az egy évvel ezelőttinél, ehhez a sikerhez egész biztosan hozzájárult az a 136 millió dinár is, amelyet az önkormányzat foglalkoztatásserkentő, 600-nál is több személyt érintő projektumokra fordított.

– 2017-ben az államkasszából 2,8 milliárd dinárt költenek foglalkoztatásserkentő programok és lépések realizálására, 550 milliót fordítanak rokkant munkaerő professzionális rehabilitálására. A munkanélküliség csökkenése folyamatos – állapította meg Tatjana Vidović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat újvidéki kirendeltségének vezetője.