2024. április 25., csütörtök

Jó kedvvel, bőséggel

Elkezdődtek a hajdújárási szüreti napok

Péntek délután Hajdújáráson ünnepélyes keretek között megnyílt a 49. szüreti napok rendezvénysorozata. A nyitóünnepség a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola egykori és jelenlegi tanulóinak produkciójával kezdődött, akik Kölcsey Ferenc Himnusz és Petőfi Sándor Itt van az ősz című versét, valamint a Pál utcai fiúk musicalváltozatának Mi vagyunk a grund című részletét adták elő. Ezt követően Fremond Árpád köztársasági képviselő szólt az egybegyűltekhez:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Azt hiszem, jobb kezdést ehhez az ünnepségsorozathoz nem is találhattak volna, mint a Himnuszt, hiszen mi, magyarok a himnuszunkban is a jó kedvet és a bőséget említjük, és ezáltal a szüretre is utalunk – fogalmazott Fremond, majd hozzátette: – Hiszem azt, hogy mindannyian megtettünk mindent annak érdekében, hogy bőséges szüretünk legyen. Sajnos ez az év a termelés szempontjából nem volt a legsikeresebb és a legjobb, de az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken meg tudjuk mutatni, hogy attól függetlenül, mennyire nehéz év áll mögöttünk, ki tudunk tartani, és hiszem azt, hogy összefogással előrébb tudunk lépni – mondta a képviselő. Ezt követően szót ejtett a terménykiállításról, amelynek keretein belül szakmai előadásokra is sor kerül, hisz fontos az, hogy a termelők találkozzanak egymással, tapasztalatot cseréljenek, majd kiemelte a vasárnap reggel esedékes programot, amikor is a Prosperitati Alapítvány sikeres pályázói mutatkoznak be.

Fremond Árpád után Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a szüreti napokat egy ideje falunapként tartják nyilván, és mint ilyenkor lenni szokott, emlékeztetett az elmúlt időszakban elért eredményekre, a napközi megnyitására, a Rózsa Sándor Hírmondó című falulap megindítására, valamint az iskola tetőszerkezetének renoválására.

A megnyitót követően gyümölcsszentelő szentmisére került sor, amit Zsellér Attila plébános celebrált, aki a mise után megnyitotta a terménykiállítást, ahol a falu termelői mutatták be terményeiket, szőlőt, almát, bort, tököt stb., ugyanakkor a Csőrege udvar is megnyitotta kapuit az édesszájúak előtt. A háromnapos rendezvénysorozat ideje alatt egy másik különlegesség is várja a látogatókat, akik megkóstolhatják a helyszínen frissen préselt almalét, sőt még haza is vihetnek belőle.

A 49. hajdújárási szüreti napok vasárnap Szandi koncertjével zárulnak.