2024. április 25., csütörtök
Nagybecskereki Vízművek

Pánikkeltés és mellébeszélés”

Nagybecskereken az utóbbi napokban többen fogalmaztak meg bírálatot a helybeli vízgyár üzembe helyezésének késedelme miatt.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Az ellenzéki pártok ugyanakkor arra szólították fel az illetékeseket, hogy tegyék közzé: mi az oka a legújabb késésnek, és hogyan tervezik végérvényesen megoldani a problémát. A bíráló megjegyzésekre egy terjedelmes és helyenként igen éles megjegyzésekkel tűzdelt közleményt tett közzé a Városi Vízművek közvállalat, amelyben felteszik a kérdést, hogy „kinek áll érdekében a pánikkeltés és a mellébeszélés”.
A közlemény szerint mindenki előtt világos, hogy Nagybecskereken egy több évtizede tartó probléma megoldása előtt vannak, amit a „hitetlen Tamások” is kénytelenek beismerni. A Városi Vízművek szerint most már biztos, hogy az egészséges ivóvíz biztosításának a problémája technikai szempontból megoldódott. Ugyanis a vízgyár próbaüzemeltetése során végzett eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a berendezésben áttisztított víz megfelel minden előírásnak és szabványnak. Másrészt a polgárok bizalmatlanságát részben megértik, hiszen az elmúlt évek során számtalan be nem tartott ígéretet kaptak a polgárok. Ugyanakkor viszont elfogadhatatlan, hogy az egészséges ivóvíz biztosítása a politikai harc részévé váljon, amelyben eleve sikertelenségre lett ítélve a projektum. A közleményben arra is emlékeztetnek, hogy míg a korábbi megoldások eurómilliókba kerültek volna, addig a most megvalósítás előtt álló megoldás a fogyasztók szempontjából nem kerül semmibe: előre nem kell semmit fizetni a beruházásért, hanem csak a szolgáltatásért, vagyis a víz megtisztításáért kell majd fizetni.
Éppen a fent említett bizalmatlanságok miatt, a vízgyár megépítése szó szerint átlátható volt, hiszen az építőhelyet bekamerázták és a polgárok láthatták a munka minden mozzanatát. Most már csak a létesítmény üzembe helyezéséhez szükséges engedélyekre várnak, hogy a vízgyár hivatalosan megkezdhesse a munkáját – olvasható a közleményben. Hogy erre mikor kerül sor, arról a közleményben nem szólnak.
Nagybecskereken a megengedettnél nagyobb arzéntartalom (10 mikrogramm helyett 150–250 mikrogramm arzén van egy liter a vízben) miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata.