2024. április 19., péntek

A kolozsvári Kriterion bemutatkozása

Szombaton 18 órakor a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban bemutatkozik a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának a szervezésében.

Nem mindennapi személyekkel találkozhatnak az irodalom és a történelem kedvelői. A kiadó képviseletében szerzők, irodalmárok, szerkesztő és igazgató érkezik Kolozsvárról Magyarkanizsára.
A könyvkiadó kínálatából a Bánsághoz kötődő munkákból válogattak. Két szerzővel találkozhatnak az érdeklődők: jelen lesz Kakucs Lajos történész és Andrássy József író, valamint Balázs Imre József irodalomtörténész, illetve Cseres Judit, aki édesapja, Cseres Tibor regényét mutatja be. A kiadó részéről H. Szabó Gyula igazgatót és Jakabffy Tamás szerkesztőt köszönthetik.
Mit is jelent Erdélyben ez a könyvkiadó? „Az 1969 decemberében életre hívott intézmény feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg a kormányrendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeképpen…”