2024. április 20., szombat

Varsó és Budapest egy úton járnak

Orbán Viktor: A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok

Varsói meghívásra Orbán Viktor miniszterelnök ma hivatalos látogatást tett Lengyelországba, ahol tárgyalt Beata Szydlo lengyel kormányfővel. Találkozott Andrzej Dudával, a lengyel államfővel és Stanislaw Karczewskivel, a lengyel szenátus elnökével is. Sűrű programja során megbeszélést folytatott Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével és Marek Kuchcinski alsóházi elnökkel is.

Orbán Viktor és Beata Szydlo távoznak a sajtótájékoztatóról (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Beata Szydlo távoznak a sajtótájékoztatóról (Fotó: MTI)

A kormányfői tárgyalásokat követően sajtótájékoztatót tartott a két miniszterelnök.

A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult – hangsúlyozta Beata Szydlo lengyel kormányfő.

„A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult” – szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: „Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen”.

Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki.

„Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra” – húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó „külön megoldások” fontosságát.

Szydlo szerint azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020–2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

„A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

„Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni” – fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású uniós eljárások okaként.

Közölte: Beata Szydlóval beszéltek Európa jövőjéről, és megállapították magukról: ha az Unió jövőjével kapcsolatos viták fényében nézik, Lengyelország és Magyarország az eredeti, jelenleg hatályban lévő alapszerződés őre. Azért dolgoznak, hogy senki se térhessen el ettől a szerződéstől, amely a tagállamokból indul ki.

A találkozón a migráció is szóba került. Elmondta lengyel kollégájának, hogy Európában új helyzet alakult ki, élesen elvált egymástól a tagállamok két csoportja. Vannak azok az országok, amelyek már bevándorlóországok. Ezek jellemzően korábbi gyarmattartók, amelyek most bevándorlókra építenék a munkaerőpiacukat. A másik csoportba tartozók nem kívánnak bevándorlóországgá válni. Ezek a demográfiai problémáikat családpolitikával, a munkaerő-problémáikat gazdaság- és családpolitikával akarják megoldani.

Orbán Viktor kijelentette: az EU jövője azon múlik, hogy a két csoport hogyan tud megegyezni egymással. Úgy fogalmazott, nem látja fényesnek a jövőt, a kölcsönös elfogadás helyett ugyanis jelenleg a bevándorlóországok arra akarják rákényszeríteni a nem bevándorlóországokat, hogy ők is azokká váljanak.

Bár a miniszterelnöki mandátum négy évre szól, a felelősség hosszabb időre, és nem akarnak olyan államot örökül hagyni, amely bevándorlóországgá vált – szögezte le a magyar miniszterelnök.