2024. április 23., kedd

Duplájára növeli kapacitását a Béres Gyógyszergyár

Orbán Viktor: Alapvető érdek a magyar tulajdonban levő nagyvállalatok számának növekedése

Külföldi tőke nélkül már nem működhet egyetlen modern ország sem, de alapvető érdek, hogy minél nagyobb számban létezzenek Magyarországon magyar tulajdonban levő nagyvállalatok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára kapacitásbővítő beruházásának avatásán.

Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Orbán Viktor és Béres József (Foró: MTI)

Szalay Ferenc szolnoki polgármester, Orbán Viktor és Béres József (Foró: MTI)

A kormányfő az egész ország számára fontosnak nevezte az egyedi kormánydöntés alapján 50 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást élvező beruházást, mivel magyar tulajdonú vállalat ad munkát magyar embereknek. A beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint, és a fejlesztésnek köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Orbán Viktor méltatta a Béres Gyógyszergyárat, és megjegyezte, hogy különösen meg kell becsülni a családi vállalkozásokat. A Béres nem éri be a magyar piaci jelenléttel, beszáll a nemzetközi versenybe is – mondta.

Orbán Viktor szavai szerint olyan országra van szükség, amely elég erős ahhoz, hogy ahol fejlődési lehetőséget, előrelépést lát, ott megpróbál segítséget nyújtani. Az a program, amellyel az Európában közepes méretűnek, de Magyarországon már nagynak számító – a Béreshez hasonló – vállalatokat támogatják, azért jött létre, hogy a vállalkozások és az ott dolgozók is érezzék: az ő munkájuk az egész magyar nemzeti közösség számára fontos – mondta.

A magyar ipartörténet azt mutatja, hogy a magyar gyógyszeripar mindig kiválóan teljesített – emlékeztetett a miniszterelnök, hozzátéve: ez is egy újabb ok, amiért támogatják a beruházást. Hangsúlyozta: Magyarország nem akar lemondani jelentős gyógyszeripari teljesítményéről, ezért a magyar gyógyszergyárakat fejleszteni kell, hogy a gyógyszeripar megmaradjon a magyar nemzetgazdaság egyik vezérágazatának.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a beruházással a teljes egészében GMP minősítésű – helyes gyártási gyakorlat tanúsítványú – gyártóterület nagysága eléri a 3700 négyzetmétert, a gyártási kapacitás csaknem duplájára nő, a raktározási kapacitás 40 százalékkal bővült.

A nyilvános cégadatok szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban több mint 10 milliárd 576 millió forint volt. A társaság adózott eredménye ugyanezen időszakban több mint 3 milliárd 286 millió forintra nőtt a 2015. évi több mint 1 milliárd 494 millió forintról.