2024. április 23., kedd

Vajdaság vonzó az olasz üzletemberek számára

Olasz politikai és gazdasági küldöttség látogatott pénteken Újvidékre Marco Caninak, az Európai Parlament tagjának a vezetésével.

vojvodina.gov.rs

vojvodina.gov.rs

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is fogadta a delegációt, akikkel elsősorban a két ország gazdasági együttműködéséről és a várható vajdasági beruházásokról cserélt véleményt. A küldöttségben számos olyan lombardiai üzletember is volt, aki itteni beruházásokat tervez.
Milićević arra hívta fel az olasz vendégek figyelmét, hogy az utóbbi időben Vajdaság jelentős eszközökkel, különféle kedvezményekkel támogatja az itt beruházó külföldieket. Emlékeztetett arra is, hogy 2016-ban Szerbia és Olaszország árucseréjének értéke elérte a 3,7 milliárd dollárt, s ehhez Vajdaság egymilliárd dollárral járult hozzá. Ha ilyen tempóban erősödnek a gazdasági kapcsolatok, a kereskedelmi csere értéke hamar megközelítheti a 4 milliárd dolláros célt.
Marco Cani kiemelte: Olaszország számára Szerbián keresztül vezet az út a Kelet és a Balkán felé, Vajdaság pedig, mint Szerbia legfejlettebb része, különösen vonzó az olasz üzletemberek számára. Nem csupán a mezőgazdaság érdekli őket, hanem a textil- és acélipar, valamint az információs technológia is.
Az olasz vendégek megbeszéléseket folytattak a Tartományi Gazdasági Kamara és a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség vezetőivel is.