2024. április 19., péntek

Reform előtt a vasúti közlekedés

A vonatkozó törvények elfogadását követően lehetőség nyílik a magánvasúti utasszállításra

Pénteken Szabadkán utolsó állomásához érkezett a vasúti közlekedés szabályozásának területére vonatkozó három új jogszabály – a vasútról, a vasúti közlekedés biztonságáról és a vasúti rendszer interoperabilitásáról szóló törvények – tervezetei munkaváltozatának közvitája.

A polgárok a jövőben kedvezőbb körülmények között utazhatnak majd (Fotó: Gergely Árpád)

A polgárok a jövőben kedvezőbb körülmények között utazhatnak majd (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara helyiségeiben megtartott rendezvényen elsősorban szállítmányozási és egyéb profilú vállalatok, a szakma, valamint a helyi önkormányzatok képviselői vettek részt, illetve mondták el az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium jelenlevő tisztségviselőinek a vasúti közlekedést megreformálni hivatott három törvény tervezetének munkaváltozatával kapcsolatos észrevételeiket.
Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatójának szavai szerint csaknem harminc évet kellett várni a pillanatra, hogy megszülessenek a gazdaság és a polgárok szempontjából egyaránt fontos területet szabályozó új törvények. A vasúti közlekedés és rendszer területén számos probléma vár megoldásra, elfogadásukat követően a három jogszabály lesz a kulcsa a megoldásnak, tette hozzá a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója, majd örömének adott hangot, amiért a törvények elfogadását követően lehetőség nyílik a magánvasúti utasszállításra.
Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium küldöttségét Kern Imre államtitkár vezette. Az újságírókhoz szólva arra emlékeztetett, hogy a tárca az utóbbi három évben számos jogszabály módosítását vezényelte le. Ezek a törvények hozzájárultak a szerbiai gazdasági légkör javulásához és részben ezekkel magyarázható, hogy Szerbia a Világbank által összeállított Doing Business versenyképességi rangsoron négy év alatt az utolsó helyek egyikéről a világ ötven legversenyképesebb országa közé tornázta fel magát, emelte ki Kern Imre, majd a közeljövőben elfogadandó, a gazdasági légkör javításának szempontjából fontos jogszabályok között említette a telekkönyvezési eljárásról szóló törvényt, amely az elvárások szerint néhány hónapról néhány napra rövidíti le az ingatlanok telekkönyvezésének folyamatát.

– A vasúti közlekedés területét szabályozó törvénycsomaggal az a cél, hogy végre Szerbiában is meghonosítsuk az Európai Unióban hatályos mércéket és rendelkezéseket. Emellett a vasúti közlekedés liberalizációja a másik fontos cél. Egyelőre csak az áruszállítás tekintetében történt meg a liberalizáció, most ugyanez következik be az utasszállítás területén. Fontosnak tartom ezt a lépést, hiszen a polgárok a jövőben kedvezőbb körülmények között utazhatnak majd. A vasúti közlekedés jövőjének szempontjából meghatározó lépés volt, amikor az idén februárban elfogadtuk a vasúti infrastruktúra fejlesztéséről szóló nemzeti programot. Ennek egyik, a régió gazdasági erősítésének szempontjából legfontosabb új eleme a Szabadka–Baja vasútvonal, valamint a Szabadka–Zenta–Banatsko Miloševo, majd innen egyik irányban Nagykikinda, másik irányban pedig Nagybecskerek–Pancsova vasútvonalak életre keltése. A tervek szerint 2021–2022-ig fejeződik be a szóban forgó vonalak újjáélesztése. A Belgrád–Budapest vasútvonal felújításán is folyamatosan dolgozunk, és reményeim szerint a munkálatok az év vége előtt megkezdődnek. A kínai kivitelezővel naponta tartjuk a kapcsolatot, folyamatosan egyeztetünk, tárgyalunk. Az építési engedélyhez szükséges projektum elkészült, a kisajátítás folyamata pedig a végső szakaszához érkezett – taglalta Kern Imre.

Nyitókép: A polgárok a jövőben kedvezőbb körülmények között utazhatnak majd (Fotó: Gergely Árpád)