2024. április 24., szerda

Megkezdi kötvényállományának leépítését a Fed

Hónapokkal ezelőtt belengette már az amerikai jegybankként működő Federal Reserve (Fed), hogy hamarosan elkezdi a 2008-as gazdasági világválság után óriásira duzzadt kötvényállományának a csökkentését. A már várt, a gazdasági szereplők részéről nagy figyelemmel kísért döntést közép-európai idő szerint szerdán este jelentette be a pénzintézet. A döntés szerint októberben indul el a kötvényállomány lassú és fokozatos csökkentése a már korábban ismertetett feltételeknek megfelelően.

A Fed a lejáró értékpapírokat eddig teljes mértékben újra befektette. Októbertől az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálog fedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést.

Egyesek történelmi lépésként emlegetik a döntést, de sokan szkeptikusak, mivel ahhoz, hogy visszaállhasson a 2008 előtti helyzet, a negyedére kellene zsugorítania a mérlegfőösszegét a Fednek. Egyes szakértők szerint nincs is értelme a válság előtti szintet alapul venni, amelyhez a gazdasági és hitelválság kezelésére kötvényvásárlásba kezdő nagy jegybankok már nem tudnak visszatérni.

A Fed döntéshozói közül korábban többször is nyilvánosan elmondták, hogy a leépítési program addig tart, amíg 2000–2500 milliárd dollárra nem csökken a kötvényállomány szintje.

A Fed mérleg főösszege a 2008-as pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása előtt nem érte el a 900 milliárd dollárt sem. Ez az összeg a mennyiségi enyhítési politikának köszönhetően majdnem 4500 milliárd dollárra emelkedett. A második negyedéves beszámoló szerint a Fed június 30-án 2562 milliárd dollár értékben tartott birtokában kincstárjegyeket és 1823 milliárd dollár értékben jelzálog fedezetű értékpapírokat.

Janet Yellen, a Fed elnöke a bejelentés után sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy a mérlegfőösszeg zsugorítása nem lesz újabb aktív eszköz a Fed kezében. A bank az előre megállapított menetrend szerint halad majd, és továbbra is a kamaton keresztül akarnak hatást gyakorolni a monetáris kondíciókra.