2024. március 29., péntek

Gyenge hozamok

Egyedül a repce hozta a várt eredményt az idén a bácskossuthfalvi és a pacséri határban – Szárazság esetén drága a biztosítási illeték

A bácskossuthfalvi és a környező települések szántóföldjeit sem kímélte az idei nyár, az eddig ritkán vagy inkább soha nem tapasztalt erős napsütéssel járó, hosszan tartó forróság. A topolyai határ egy részén a napraforgó betakarítása már megtörtént, jelenleg végéhez közeledik a kukoricatörés. Kósa Zoltántól, a pacséri gazdákat is tömörítő Mezőgazdasági Termelők Bácskossuthfalvi Egyesületének titkárától, a szaktanácsadói szolgálat munkatársától megtudtuk, hogy falujában a magántermelők körülbelül 4000 hektár területen gazdálkodnak. Az idei hozamokat nagyban befolyásolta, hogy a szántó több vagy kevesebb csapadékot kapott-e.

Kósa Zoltán, a Mezőgazdasági Termelők Bácskossuthfalvi Egyesületének titkára (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kósa Zoltán, a Mezőgazdasági Termelők Bácskossuthfalvi Egyesületének titkára (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Telecskával-Krivajával határos szántóföldeknek kedvezett az idén az időjárás, ezen a részen – az ez évi átlaghoz képest – számottevőbb csapadék hullott, a Pacsér-Bajmok felőli határrész lényegesen kevesebb esőt kapott. Ezt nem lehetett előre kiszámítani, és adott esetben a termésátlagot befolyásolta a vetés sűrűsége. Mivel az eddigi statisztikai adatok alapján minden 7-essel és 2-essel végződő év hozott száraz és hosszan tartó forró nyarat, abban reménykedünk, hogy jövőre nem lesz annyi gondjuk a termelőknek a szárazsággal – adott hangot reményének Kósa Zoltán, majd rátért arra, hogy olajrepce az idén 1000 hektáron termett a bácskossuthfalvi határban. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezzel a kultúrnövénnyel vannak a leginkább megelégedve a termelők az idén.

– Az idén sokan termelnek olajrepcét, ebben az évben átlag 25 mázsa termett holdján. A termést egy helyi felvásárlónál értékesítik a bácskossuthfalvi gazdák. A következő évi repce már a földben van, az optimális vetési időszaka ugyanis augusztus vége, szeptember eleje. A búza termésátlaga az idén a faluban 25 mázsa volt hektárján, s ez igencsak gyenge termés. A napraforgó szintén átlagon alul termett, 22 mázsányi. Az idén a kukorica is rosszul termett, 30 mázsa körül, a betakarítása még tart – adta közre az információkat a helyi Mezőgazdasági Termelők Egyesületének titkára.

A kukorica volt az utóbbi években a földművesek egyik fő bevételi forrása. Az idei gyenge termés ellenére az ára eddig még nem szökött az egekbe. Kósa Zoltán elmondta, hogy az idei tapasztalat szerint aki nem vetette túl sűrűre, az jobban járt, hiszen a nagy melegben szellősebbek voltak a sorok, levegőhöz jutott a növényzet, több nedvességet kapott, így jobban termett.

Megviselte a kukoricát az idei nyár (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megviselte a kukoricát az idei nyár (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi és a pacséri földművesek igyekeznek kitartani, és a vetésforgóra való tekintettel folytatják a megszokott munkamenetet. A földművesek részéről radikális váltásra, eddig nem hagyományos vetéskultúra alkalmazására még nem volt példa.

A bácskossuthfalvi és a szomszédos Pacsér mezőgazdasági termelői körében egyre népszerűbb a termés biztosítása. Az ebben illetékes társaságokkal elemi csapások – általában jég-, tűz- és villámkár – esetére kötnek biztosítást. Szárazság esetére nemigen. Ennek pedig az az oka, hogy túlságosan drága. Ennek a tehernek az enyhítésére nyújt segítséget a mezőgazdasági titkárság pályázati kiírása az illeték 40 százalékának a költségtérítésére. Topolya község ezt még kiegészíti további 20 százalékos támogatással. Az igénylést hamarosan át is lehet majd adni.