2024. március 28., csütörtök

Csak eső ne legyen

Ma tökverseny Temerinben

Kedden a Művelődési Központban lezajlott az iskolás gyerekek rajzkiállításának megnyitója. A kiállítás a XIX. Dél-Bácskai Tökfesztivál kísérőrendezvénye. Eredményhirdetésre, díjátadásra a csütörtöki ünnepi műsor keretében kerül majd sor. Tegnap átvették a kolbász-, óriás- és a fehér sütőtököket, valamint a tökből készült kompozíciókat. A szervezők munkáját kissé nehezítette a szitáló eső.

A görhéhez és a tökös réteshez a tökreszelést tegnap végezték a Kertészlakban a kézimunkaszakkör tagjai, ami eltartott a délutáni órákig. A tökös görhe készítése és sütése hagyományosan a Hofy Cuki pékségben történik, akárcsak a tökös rétesé is. Görhéből ezúttal mintegy háromezret, rétesből kétezret sütöttek. Tökfaragó versenyt is meghirdettek az általános iskolások részére. A szervezők tartanak az esőtől, ami rossz hatással lehet a rendezvény látogatottságára.

Ma, szeptember 21-én reggel 8 órától még átveszik a versenytököket a vidéki kiállítóktól. 10 órára tervezik a Tökfesztivál megnyitóját, majd a tökből készült hagyományos ételek, italok árusítással egybekötött kóstolóját. A rendezvény keretében kiállítják munkáikat a kézművesek, az óbecsei Szivárvány amatőr festők egyesületének tagjai pedig a helyszínen készítik alkotásaikat.

A bírálóbizottság 10.30-kor kezdi munkáját (a tökök mérését és a legszebb kompozíciók kiválasztását), 11 órakor ismertetik a legszebb konyhakertek programot, majd következik a Kertbarátkör díjazottjainak kihirdetése. A Tökfesztivál eredményhirdetése 14 óra körül várható, majd bemutatják az idei óriásgörhét, amelyet a felvágását követően kiosztanak a kiállításra érkező diákoknak és érdeklődőknek.

A nagyszínpadon egész nap művelődési programmal szórakoztatják a kiállítás és a hetipiac látogatóit. Görhét és tökös rétest addig árusítanak, ameddig a készlet tart. A sátorban hagyományos birkapaprikás és a Kertbarátkör italai kaphatók. Minden kiállítót, részvevőt, érdeklődőt szeretettel várnak.