2024. március 29., péntek
24. NEMZETKÖZI GYERMEKSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Ausztráliából is érkezik előadás

Vasárnap kezdődik a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán. A világ minden tájáról érkező előadásokat több helyszínen tekinthetik majd meg az érdeklődők. A programsorozaton belül az újhullámos bábelőadástól kezdve a klasszikus bábelőadáson át a gyermekszínházig számos stílus képviselteti magát a fesztiválon – és nem csak gyerekeknek ajánlott. A rendezvény szeptember 29-én, pénteken fejeződik be.

Vasárnap 20 órától a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán a niši bábszínház előadja A képzelet tengere című előadását.
Hétfőn a Szabadkai Gyerekszínházban 10 órától a pozsonyi bábszínház Hollóvá változtatva című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. Az idegen nyelvű előadásban az ének, a tánc és a bábok segítenek majd a nyelvi korlát leküzdésében, hogy mindenki megértse ezt a klasszikus történetet. Ugyanezen a napon a Kosztolányi Dezső Színházban a zalaegerszegi GRIFF bábszínház déltől előadja a Lenke és Palkó című előadását a barátságról és a toleranciáról. 19 órától a Jadran színpadon a belgrádi Duško Radović kisszínház előadja Ivo Andrić Aska és a farkas történetét.

Kedden 10 órától a Kosztolányi Dezső Színházban lép közönség elé a fesztivál különleges vendége, az ausztráliai Sydney bábszínház. A Nella szárnya című előadás nemcsak bábjáték, hanem zene és árnyjáték is kíséri az előadást, így a nyelvi különbségek itt sem fognak gondot okozni. 26-án 19 órától a Szabadkai Gyermekszínház színpadán is egy többnyelvű romantikus, vicces történet előadására kerül sor az iráni DEEMAK társulat előadásában. A bőrönd és a kutya című előadásban a bábok embernagyságúak.
Szerdán 19 órától a Szabadkai Gyermekszínház színpadán a Petrushka című előadás lesz megtekinthető az orosz The Tula State Puppet Theatre előadásában, ami egy modern, bábos, táncos produkció.
Csütörtökön a zágrábi Dotting the I társulat Az első történet című előadása lesz megtekinthető 10-től a Jadran színpadán, amely megkísérli elmagyarázni a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt az első ember és a világ történetét.
Jövő pénteken, a fesztivál utolsó napján a szabadkai Gyermekszínház Orpheus című előadását láthatjuk a Gyermekszínház színpadán délelőtt 10 órától.
A teljes program megtekinthető a fesztivál hivatalos honlapján (www.lutfestsubotica.net). A fesztivál kísérőrendezvényei között kiállítások és kötetbemutatók is szerepelnek.