2024. április 25., csütörtök

Első ízben bormaraton Palicson

A világ számos borvidékén szerveznek bormaratont, amelynek lényege, hogy a résztvevők a pincék, borászatok és szőlőskertek között futva jól érezzék magukat, és megismerjék az adott vidéket, valamint az adott vidék borait. Az idén Palicson is megszervezik az eseményt, amely az első ilyen jellegű rendezvény lesz Szerbiában. A szombaton megrendezésre kerülő bormaratonnal kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Sanja Prijić, a Palics Park Kft. marketingmenedzsere, valamint a főszervező Bormaraton Egyesület képviseletében Jelena Inđić Kulašević, a szervezőbizottság tagja, és Sebastian Ludaić, az egyesület sportigazgatója.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az első szerbiai bormaratonra való nevezés szerdán lezárult, és a 21,1 kilométeres félmaratoni távra 350-en jelentkeztek, nemcsak Szerbiából, hanem többek között Törökországból, Nagy-Britanniából és Csehországból is, míg a hat kilométeres élményfutásra körülbelül hatszázan neveztek be. A maratont nehéz terepviszonyok között szervezik meg, a futóknak homokos és földes utakat is érintve kell teljesíteniük a távot. Az élményfutás esetében nagy szerepet kap a karneváli hangulat, a legjobb és legeredetibb kosztüm viselői díjban részesülnek. A bormaraton tíz órakor veszi kezdetét, az eseményt Rasim Ljajić, Szerbia kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztere nyitja meg. A félmaraton rajtjának helyszíne a Vigadó előtti területen lesz 10.30-kor, míg az élményfutás startjára 11-órakor kerül sor, és várhatóan 14 óráig mindenki célba ér. A verseny ideje alatt rövid időre lezárják az Újvidéki, a Kanizsai utat, a Ludasi és a Bar, valamint az 51-es és a 49-es új utcát, és a Hajdújárásra vezető út egy részét. A bormaraton során a Petra, a Zvonko Bogdan, a Maurer, a Tonković borászat és a Borkastély boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A bormaraton apropóján számos kísérőprogramra is sor kerül. 13 és 19 óra között a félszigeten felállított színpadon több zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A fellépések sorát a Szabadkai Zeneiskola tanulóiból álló Iz principa jazz zenekar nyitja. Őket követi 14.30-tól a belgrádi The Bestbeat, amely a The Beatles legismertebb hazai tribute-zenekara, majd 16 órától a blues, free jazz és rock'n'roll stílust vegyítő Fish in oil együttes, míg a koncertek sorát a Del Arno Bend 17.30-kor kezdődő produkciója zárja, akik a reggae zene legismertebb hazai képviselői. Mindezek mellett szervezett borászatlátogatásokra is sor kerül, különböző vicces vetélkedőket, előadásokat, foglalkozásokat szerveznek, de a borászatok a Vigadó előtt is várják az érdeklődőket egy kis kóstolóra.