2024. április 19., péntek
Jugoremedija

A bérlő kisajátította a szabadalmakat?

Félő, hogy a vállalat áron alul kerül majd valakinek a kezébe

Radovan Savić csődeljárási igazgató október 16-ára jelentette be a csődbe jutott nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár vagyonának az árverezését. Egyelőre azonban nem biztos, hogy meg is tartják. A gyár egykori dolgozói szerint ugyanis megtörténhet, hogy a 22 gyógyszer gyártásának a szabadalmi joga nélkül nemigen lesz érdeklődő a gyár ingó és ingatlan vagyona iránt.

A Jugoremediját egy ideig bérlő újvidéki Union Medic társaság most 50 millió dinárt követel azért, hogy a nagybecskereki gyógyszergyár tulajdonát képező 22 gyógyszer gyártását engedélyező szabadalmi jogot visszaadja nekik. Jelenleg folyamatban van a bírósági eljárás, így az októberi árverezésen a leendő vásárló megveheti a bírósági perre való jogot is. Csütörtökön a gyár bejáratánál tiltakozott a vállalat egykori dolgozóinak és kisrészvényeseinek egy csoportja. Szerintük elfogadhatatlan az Union Medic magatartása, amely most a saját beruházásaira hivatkozik, holott a bérleti szerződésben erről nem volt szó. Azt is kifogásolják, hogy a csődeljárási igazgató késve indított bírósági pert az ügyben.
Radovan Savić csődeljárási igazgató szerint viszont a dolog mögött nem jogi probléma, inkább politikai szándék rejlik. Emiatt a Gyógyszergyártási Ügynökség mellett az ügyben Aleksandar Vučić államfőhöz, Goran Knežević gazdasági miniszterhez és Čedomir Janjićhoz, Nagybecskerek polgármesteréhez is fordult, de nem kapott konkrét választ.
A Jugoremedija vagyonát hosszas huzavona és egymástól nagyban eltérő becslések szerint 32 millió euróban határozták meg. Az egykori dolgozók és kisrészvényesek szerint ehhez még hozzá kellene adni 12 millió eurót a szabadalmakra és akkor lenne reális a gyár eladási ára. Ellenkező esetben, az egykori dolgozók szerint, vagy nem lesz érdeklődő az árverezésen, vagy áron alul kerül valakinek a kezébe. Ily módon azonban nem lesz mindenki kártalanítva, vagyis kisemmizik az egykori dolgozókat és a kisrészvényeseket. Szerintük kezdettől fogva ellentmondásos volt az Union Medic viszonyulása, amelynek 2013 óta joga lett volna benyújtania az átszervezési tervet a Jugoremedija megmentésére, de ezt nem tette meg. Ahelyett húzták az időt, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert a Jugoremedija gyógyszereinek a gyártásából. Amikor pedig kihirdették a nagybecskereki gyógyszergyár felszámolását, gyorsan felmondták a bérleti szerződést és Újvidéken folytatták a termelést, a Jugoremedija szabadalmi jogát használva.