2024. március 29., péntek

Vidám temetés és szélmalomharcok

Évadnyitó beszélgetés Lénárd Róberttel, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjével

Szeptember 21-e, a magyar dráma napja csodálatos ünnep, az Újvidéki Színház tavaly a Bánk bánnal ünnepelte, ma este viszont a Feketével fogja.

– Hazai szerző magyar nyelvű szövegéről van szó. Németh Ferenc és Balogh István vitézi drámájának átiratát én alkalmaztam színpadra, és Žanko Tomić rendezte. Klemm Dávid újvidéki zeneszerzővel az egész így együtt nagyon hazai, nagyon házon belüli buli, és nagyon vidám előadás. Aki még nem látta, jöjjön el, aki már látta, megnézheti még egyszer. A belépőjegy helyett bármilyen nyelvű könyvet hozzon. A karácsonyi vásáron ezeket a könyveket fogjuk elárverezni, eladni, és az akkor aktuális humanitárius célra fordítani – emelte ki Lénárd Róbert művészeti vezető.

Milyen újdonságok várják a színházkedvelőket az évadnyitó háromnapos rendezvénysorozatán?

– Holnap, pénteken a közönség megnézheti Fülöp Tibor tavalyi monodrámáját, amely a szezon legvégén került bemutatásra az Újvidéki Színházban. Akkor nem volt eléggé fókuszba állítva, most szeretnénk, ha igazi förgeteg lenne körülötte. A többnyire magyar szerelmes versekből összeállított előadói esten Fülöp Tímea végzős, igen tehetséges színésznő csillogtatja meg a tudását. Szombaton pedig kitör az őrület: évek óta nem volt temetés az Újvidéki Színházban. Gondolom, a közönség és a színészek is alig várják, hogy tönkre tegyék, más darabokból szedett jelenetekkel dúsítva, szegényítve elkészítsék a Csárdáskirálynő egyéni verzióját.

Az évad jelszava: a szélmalom. Don Quijotén kívül kik harcolnak a szélmalom, szélmalmok ellen?

– Ebben az évadban izgalmas feladatunk fölmutatni, mit tesz az ember minden más ellenében, mi az individuumnak a szerepe a társadalomban: harca a szélmalmok, a társadalom, a társadalmi konvenciók, tradíciók ellen, vagy éppen az új szél ellen. Szinte magától állt össze, hogy majdnem minden darab címe egy nevet tartalmaz, vagy egy személyt takar. A Don Quijote darabot, a történetnek egy nagyon friss adaptációját a fiatal, hihetetlenül innovatív Sardar Tagirovsky állítja színpadra, aki jelen pillanatban a pesti Nemzeti Színházban rendez. Mélyen hisz az improvizációban, a színház misztikus erejében, amely a színházat a pillanat művészetévé teszi. Szereti a klasszikust, de nagyon nem klasszikusan gondolkodik a klasszikusról.

A Hasszán aga hitvese is egy személyt takar, aki nyilván egy tradícióval helyezkedik szembe, névlegesen az iszlám vagy török tradícióval a kiváló szerb dráma nyomán. A kiváló Ljubomir Simović rendezi, nyilván provokatív módon, amit az Újvidéki Színház örömmel fogad.

Alekszandar Popovszki, a Balkán egyik legfontosabb rendezője és a színészek örömteli munkával készítik a kiváló produkciót: a Borisz Davidovics síremlékét. Bemutatója október 2-án lesz.

Ezzel párhuzamosan készül október végére a másik kiváló produkció, a Jeszenyin. Az Újvidéki Színház szeret ugyanis úgy nyitni évadot, hogy elültessen egy kis zenés bogarat a fülben, viszont ilyen jellegű kompakt, zenés ősbemutató régen volt az Újvidéki Színházban. Szerintem a vajdasági és a szerbiai és a Balkán történetében is izgalmas projektumról beszélünk. Kornelije Kovač ugyanis bármennyire Vajdaság szülötte, nyilván nemcsak vajdasági és szerbiai név, hanem már „intézménynek” számít a volt jugoszláv területen. Ő a zeneszerzője a Jeszenyin című projektnek. A rendezője Milan Belegišanin, nagyon régen nem dolgozott az Újvidéki Színházban, most harmadszor tér vissza, és hatalmas lelkesedéssel tolja ennek a félőrült, alkoholista, viszont hihetetlenül tág látókörű és hihetetlenül mély szívű orosz költőnek az életútját. Érdekesen áll össze a történet, hogyan küzd az ember a démonjaival egész életében, saját szélmalmaival.

 Rendezőként mennyire fogja aktualizálni a II. Edvárdot?

– Christopher Marlow szövegéhez alig fogok hozzányúlni, láttam több filmfeldolgozását is. Mindig úgy tűnt, agyonaktualizált dráma. Az első elolvasás után döbbentem rá, sem a filmkészítők, sem a színpadi rendezők nem aktualizálták. Mai szemmel elképesztően modern, provokatív politikai dráma, amely nemcsak politika. Kérdés, hogy mit tehet egy király, vagy mit tegyen egy ország, ha a király az intim, szerelmi életét nem tudja elválasztani a hatalomtól, és nem tudja elválasztani a politikai életétől. Tulajdonképpen egy ország remeg meg amiatt, hogy neki magánélete van, miközben fölmerül a kérdés, vajon a politikusnak miért ne lehetne magánélete, hiszen mégis csak ember.

Az évadban kik harcolnak még  a szélmalom ellen az Újvidéki Színház színpadán?

– A szélmalom ellen nyolc nő is harcol majd, éspedig Hadar Goldun Mikve darabjában. A Mikve tradicionális zsidó fürdő, amelyben a nő úgymond lemossa magáról a mocskot, hogy újra képes legyen tisztán állni a társadalom elé és a férfi színe elé. Nyolc nő sorsát követhetjük végig a drámában, amelyet Katja Pegan rendez, aki tavaly az Acélmagnóliával, egy szintén nagyon női témát boncolgató drámával aratott hatalmas sikert nálunk. Azt gondolom, a Mikve jutalomjáték lesz minden egyes, briliáns színésznőnek az Újvidéki Színházban – mondta Lénárd Róbert.