2024. április 17., szerda

Több mint száz ember tűnt el egy hajótörésben a líbiai partoknál

Száznál több bevándorló és menekült tűnt el, miután a hajójuk elsüllyedt a nyugat-líbiai partoknál - közölte csütörtökön a líbiai haditengerészet túlélőkre hivatkozva.

Ajub Kászim tábornok szerint "legalább hét túlélő" hányódott három napig a tengeren, mire szerdán megérkezett a segítség.

Kászim tábornok egyelőre nem tudott beszámolni a Tripolitól nyugatra fekvő Szabráta partjainál történt hajótörés részleteiről. A városban - amely az Európába tartó menekültek és bevándorlók egyik fő líbiai kiindulópontja - három napja heves harcok dúlnak a különböző fegyveres csoportok között.

A múlt héten a líbiai parti őrség több mint 3000 migránst szállított vissza Líbiába, míg mintegy kétezren Olaszországban értek partot hivatalos források és olaszországi sajtóértesülések szerint.

A számok jelzik, hogy a Líbia és a legközelebbi európai ország, Olaszország közötti migrációs útvonal nincs teljesen zárva, annak ellenére, hogy látványosan csökkent a két ország közötti menekültáradat.

Július közepe óta 6500 bevándorló és menekült érkezését regisztrálták Olaszországban, azaz a 2014 és 2016 közötti évek azonos időszakának alig 15 százalékát.