2024. március 28., csütörtök

Életét vesztette több civil egy török légicsapásban Irak északi részén

Legalább hét civil életét vesztette török harci repülőgépek Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai elleni légicsapásában az észak-iraki Kurdisztánban található Dahuk kormányzóság területén - közölte az iraki kurd kormány csütörtökön.

"A török légierő olyan mezőgazdasági területeket bombáz, amelyeken civilek dolgoznak, arra hivatkozva, hogy azok a PPK területei" - írta az erbíli kurd vezetés a közleményében.

A török vezérkari főnök azt állította, hogy a légierő vadászbombázói a PPK több rejtekhelyét és fegyverraktárát támadták és semmisítették meg a hadművelet során. A PPK főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben található.

A törökországi kurdok függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította.

A török haderő hétfőn hadgyakorlatot kezdett az Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében, és ezzel párhuzamosan a PKK ellen is harcot folytat a térségben a török vezérkar tájékoztatása szerint.

Az autonóm észak-iraki Kurdisztán régióban szeptember 25-én függetlenségi népszavazást akarnak tartani. Ankara ellenzi a referendumot, mert szerinte az iraki Kurdisztán önállósodása felerősítené a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség önállósodási törekvéseit. Törökország "nem hétköznapi" szankciókat vetne ki az észak-iraki autonóm kurd régióra, ha az megtartja a függetlenségéről szóló népszavazást - idézte az Anadolu török állami hírügynökség szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfőt.