2024. április 19., péntek

A joguralom továbbra is sarkalatos feltétel

David McAllister szerint év végéig újabb tárgyalási fejezetek nyílhatnak meg

A Beta hírügynökségnek nyilatkozva David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője sokadszorra hangsúlyozta a joguralom, illetve annak erősítésének a fontosságát, valamint azt, hogy ha ezen a területen Szerbia nem mutat fel eredményeket, nem nyithat meg újabb kapukat az Európai Unió felé vezető úton.

Az európai politikus a hatékony, felelősségteljes és független igazságügyet, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet szintén a sarkalatos feltételek között említette, majd a Belgrád és Pristina közötti párbeszédre tért ki. Kiemelte, a párbeszéd célja, hogy hosszú távon és fenntarthatóan rendezze a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokat. Azt sem szabad elmulasztani kiemelni, hogy az EU nem szándékozik semmilyen megoldást rákényszeríteni a felekre, nekik maguknak kell megtalálniuk a számukra és a nemzeteik számára elfogadható megoldást – mutatott rá az EP jelentéstevője.

McAllister nem tartja kizártnak, hogy az eddig megnyitott tíz tárgyalási fejezet mellett év végéig újabbak nyílnak meg. A csatlakozási tárgyalások üteme természetesen kizárólag a tagjelölt országtól függ, illetve attól, hogy miként és milyen ütemben hajtja végre a szükséges reformokat – tette hozzá a politikus, majd elvetette a szerbiai ellenzéki pártok vádját, hogy túlságosan elnéző a hatalommal szemben.

– Szerbia az utóbbi hónapokban számos feladatot elvégzett, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem várnak rá kihívások. Többször is rámutattam már, hogy a joguralom és a sajtószabadság tekintetében számos tennivaló vár Szerbiára – fogalmazott McAllister.