2024. április 24., szerda

Az EU figyelmeztette Vulin pártját

Brüsszel a szólásszabadság és a sajtószabadság tiszteletben tartására szólította fel Szerbiát

Az Aleksandar Vulin védelmi miniszter lakása körül kialakult botrány az Európai Unió figyelmét sem kerülte el. Ma Brüsszelből felhívták az Aleksandar Vulin vezette Szocialisták Mozgalma elnevezésű politikai párt figyelmét, hogy a médiaszabadság szellemiségében nem lenne szabad nyomást gyakorolnia Stevan Dojčinovićra, a KRIK oknyomozó újságírói szervezet szerkesztőjére.

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

A független, erős és a pluralizmus szellemiségében működő médiumok képezik a demokratikus társadalmak alapját – áll az EU közleményében, valamint az is, hogy az európai országok családjába igyekvő Szerbiának tiszteletben kell tartania ennek a közösségnek az egyik alapvető értékét, a szólásszabadságot. A csatlakozás folyamatában az EU külön figyelmet fog fordítani a szólásszabadság és a sajtószabadság tiszteletben tartására Szerbiában.

Emlékeztetőül: miután Stevan Dojčinović tollából a KRIK honlapján megjelent a Kanadai nagynéni vásárolta Vulin lakását című írás – amelyben a szerző arról ír, hogy az állami tisztségviselő nem tudja igazolni azt a több mint 200 ezer eurót, amiből a lakást vásárolta –, a Vulin vezette politikai párt sértést sértésre halmozott Dojčinović számlájára. Drogfüggőnek nevezték, valamint megvádolták, hogy külföldi bérenc, aki megrendelésre írja szövegeit.