2024. április 24., szerda
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Soroljuk fel a botrányokat!

A két új oktatásitörvény-javaslat parlamenti vitáján a hatalmi és az ellenzéki képviselők „leckéztették” egymást

Az oktatásitörvény-csomag köztársasági parlamenti vitája előtt a képviselők – a kormány tagjaihoz intézett kérdéseikben – korábbi és újabban kitört botrányokra világítottak rá, távozásra szólítottak fel egyes minisztereket. Mint ismeretes, a kormány elképzelése szerint az oktatási és felsőoktatási rendszerről szóló módosítási indítványoknak az lenne a feladatuk, hogy változtassanak a Szerbiában évtizedek óta érvényben levő, memorizáláson, az anyag betanulásán alapuló módszeren, és olyan új módszereket vezessenek be, amelyek a gyakorlati, alkalmazható tudást erősítik.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselője arra szólította fel Ana Brnabić kormányfőt, hogy menessze Aleksandar Vulint, a védelmi tárca vezetőjét a kialakult lakásvételi botrány miatt: nem lehet tudni, honnan szerezte a miniszter a pénzt a drága ingatlanra, a Korrupcióellenes Ügynökség feljelentést tett ellene, mert nem tartotta meggyőzőnek az adóbevallásban szereplő forrást, nejének a nagynénjét. Azt kérdezte a minisztertől, tisztában van-e azzal, hogy amíg ő lakásokat vásárol és pénzt kér kölcsön nagynéniktől, addig a Szerbiai Hadsereg tagjainak több mint 80 százaléka a szerb átlagkeresetnél alacsonyabb fizetést kap kézhez. Arról is kérdezte, tudja-e, hogy a katonaságot elhagyók 75 százaléka saját kérésre távozik a hadsereg kötelékéből. Nela Kuburović igazságügy-minisztert arra szólította fel, hogy tárcája vizsgálja ki, honnan lett hirtelen Vulinnak 200 ezer eurója, továbbá azt, hogyan fogja a kölcsönkapott összeget visszafizetni a nagynéninek. Arra célzott, hogy Vulin valószínűleg iparmágnásoktól kapott kölcsön pénzt.

BORSOS INGATLANOK

Minisztermenesztési ötletei Vojislav Šešeljnek is voltak. A Szerb Radikális Párt elnökét jelenleg a leginkább Zorana Mihajlović közlekedési, építés- és infrastruktúraügyi miniszter viselkedése zavarja, s a parlamentben azt kérdezte a kormányfőtől, meddig tűri még, hogy diplomáciai botrányokat idéz elő, mint például amikor tétlenséggel vádolta meg az autóút kínai kivitelezőit. Ivica Dačić külügyminisztert Šešelj arra szólította fel, hogy tegyen valamit az államcsínykísérlet miatt Montenegróban letartóztatott szerb állampolgárok érdekében, s ha az első lépések nem vezetnek eredményre, akkor Szerbia is tartóztasson le a saját területén tartózkodó ugyanannyi montenegróit.

A Dverit elsősorban az elnöki beiktatási ünnepség alatt történt, újságírók elleni támadás érdekelte. Boško Obradović, a szélsőjobboldali párt vezetője arról kérdezte a kormány képviselőit, mikor látogatta meg Aleksandar Vučić korábbi kormányfő, aktuális államfő a bántalmazott újságírókat, megszüntetik-e végre a Pink Televíziót, amire szerinte van törvényes lehetőség, s mikor mondatják le Siniša Mali belgrádi polgármestert a Savamala és más botrányok miatt.

Kérdéseik azonban a hatalmi koalíció tagjainak is voltak. Marijan Rističevićet az érdekli, mikor lép az ügyészség Dragan Šutanovac korábbi demokrata párti miniszter lakásvásárlási ügyletei kapcsán, akinek –  a képviselő elmondása szerint – a számláján 800 eurós fizetés mellett 300 ezer euró volt a vétel pillanatában. Rámutatott čajetinai és inđijai feltáratlan visszaélések lehetőségére is: érdekelte, hogyan jutott a szintén demokrata Goran Ješić egy bécsi és két újvidéki lakáshoz.

FÉLELEMBEN ÉLŐ TANÁROK

A tegnapi ülés előtt új képviselők is beülhettek a parlamenti padokban a távozók helyére, így Aleksandar Šešelj, Vojislav Šešelj fia is a radikálisok képviselőtáborát erősíti. A benyújtott törvényjavaslatokra egyébként 1234 módosítási indítvány érkezett, így hosszas vitára lehet számítani. Az ülésen Vjerica Radeta, az SZRP képviselője azt kifogásolta, hogy „a miniszter választja ezentúl az iskolák igazgatóit”, ez pedig összeegyeztethetetlen pártja decentralizáláspárti nézeteivel. A vita során Mladen Šarčević oktatási miniszter egyetértett azokkal a megállapításokkal, amelyek a tanulók biztonságának a fontosságára vonatkoztak. Mint mondta, ezen a téren az elmúlt évben sikerült elérni bizonyos előrelépést. E kérdés nem a törvény, hanem a konkrét intézkedések függvénye – fogalmazott. Aleksandra Čabraja, a Független Képviselők Klubjának tagja azt mondta, a tanárok folyamatosan az állam, a szülők, a diákok elvárásainak a nyomása alatt vannak, és szinte félelemben dolgoznak, minden reformot és változást rajtuk keresztül valósítanak meg, s folyamatosan munkahelyük elvesztésétől kell tartaniuk, hogy rákerülnek a munkaerőfelesleg-listára.