2024. április 19., péntek

Újratárgyalják a felvételi ügyét

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke: Október 13-án lesz az új tárgyalás

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és újratárgyalást rendelt el első fokon a magyar felvételi vizsgázás ügyében.

Mint ismeretes, ez év július 6-án a VaMaDisz átadta fellebbezését az újvidéki Fellebbviteli Bíróságon a Felsőfokú Bíróság elsőfokú ítélete ellen, amely alapján a diákszervezet elveszítette a Jogtudományi Kar elleni pert a magyar felvételi vizsgázás ügyében.

Annak kapcsán, hogy megérkezett a Fellebbviteli Bíróság másodfokú ítélete, Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke tegnap a diákszövetség központi irodájában médiatájékoztatót tartott az ítélet tartalmáról, annak indoklásáról, a mindannyiunkat érintő következményeiről és a további lehetséges lépésekről.

– Júliusban megkaptuk az újvidéki Felsőfokú Bíróság ítéletét, amely elutasította a VaMaDisz kérelmét, ezáltal első fokon elveszítettük a bírósági pert. Továbbá az a kérelmünk is elutasításra került, hogy a bíróság a két évvel ezelőtti esethez hasonlóan kötelezze az újvidéki Jogtudományi Kart, hogy a júniusi felvételi vizsgát magyar nyelven, illetve több nyelven is megszervezze a törvénnyel összhangban. Ezek a kérelmek mind elutasításra kerültek, így mi kihasználva a lehetőséget, 15 napon belül, ennek az indoklásnak a megérkezése után, beadtuk a fellebbezésünket Újvidéken, a Fellebbviteli Bíróságnak. Többek között azt kifogásoltuk, hogy az Elsőfokú Bíróság a 16 hónapos tárgyalásos időszakban folyamatosan elutasította a 2015-től 2017-ig beadott, felvételi vizsgára való kérelmünket, hogy ezek legyenek magyar nyelven is megszervezve, másrészt kifogásoltuk azt, hogy a tanúnkat, aki a 2015-ös felvételi vizsga alkalmával ott volt és hátrányosan megkülönböztették, kihallgatását a bíróság alaptalan indokokkal elutasította, továbbá a saját tanúvallomásomat és mások kihallgatását is több esetben a bíróság a döntéshozatalakor nem vette figyelembe.

Nagyon örülünk annak, hogy nem kellett a másodfokú ítéletre annyit várni, mint az elsőfokúra. Érdekes összefüggésnek tűnik, hogy az ítéletnek az indoklása az a pillanat, amikor valamit is léphettünk, egy-két nappal a felvételi vizsga után érkezett meg hozzánk. A másodfokú ítélet pedig a múlt hét folyamán érkezett meg hozzánk.

Sóti Attila örömmel jelentette be, hogy az újvidéki Fellebbviteli Bíróság elfogadta a VaMaDisz fellebbezését. Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és újratárgyalást rendelt el első fokon a magyar felvételi vizsgázás ügyében. Az indoklás: az első fokon eljáró bíró több esetben is megszegte a perrendtartás szabályait.

– Többek között szabálysértést követett el akkor, amikor a tanút nem hallgatta ki. Tény, hogy a tanút mi sem tudtuk beidézni határidőn belül, hiszen a VaMaDisz-hoz már a határidő lejárta után jelentkezett. Viszont a másodfokú döntés indoklásában szépen le van írva, hogy ennek ellenére a bírónak volt rá lehetősége, hogy őt mégis kihallgassa, de a bíró ezt elutasította, többek között azzal, hogy a tanú nem tud tanúvallomást tenni szerbül, és tőlünk várták el, hogy hivatalos tolmácsot biztosítsunk, holott ez a bíróság feladata a törvény értelmében.

Az indoklásban az is szerepel, hogy az első fokon eljáró bíró megszegte a szabályokat akkor, amikor nem terjesztette ki az ügyet a későbbi évekre, 2016-ra és 2017-re. Az idei évben kértük a bíróságtól azt, hogy kötelezze a Jogtudományi Kart a felvételi több nyelven való megszervezésére. Ezt a bíró folyamatosan mindenféle indoklás nélkül elutasította. A másodfokú döntés értelmében a bírónak kötelezően most figyelembe kell venni a 2015-ös felvételi vizsga esete mellett a 2016-os és a 2017-es felvételiben elkövetett diszkriminációt is. A másodfokú döntés magára az ügyre és a tényállásra nem ad nekünk igazat, nem mond arról véleményt, hogy ki a győztes, hanem kizárólag technikai hibákra és szabálysértésre hivatkozva, ezt visszaküldte elsőfokú újratárgyalásra.

Az új főtárgyalásra, amely nyilvános lesz, október 13-án kerül sor. E-mailben meg fogjuk hívni a médiumok képviselőit, hogy jöjjenek, mert a főtárgyaláson elhangozhatnak olyan dolgok, amelyek nem kerülnek jegyzőkönyvbe. Úgy gondoljuk, az október 13-ai tárgyaláson nagyon sok minden fog múlni. Bármilyen ítélet születik, az ismételten elsőfokú ítélet lesz, és bármilyen kimenetele lesz, valamelyik fél biztosan fellebbez.

Hiszek abban, hogy a másodfokú döntés értelmében nekünk az újratárgyalást követően ezt a pert meg kell nyerni. A Jogtudományi Kar esetleges fellebbezése esetén mi másodfokon meg tudjuk nyerni az eljárást.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy legyen egy elsőfokú nyertes eljárás, és legyen ennek egy megerősítése másodfokon még a jövő évi felvételi vizsga előtt. Mert az azt fogja jelenteni, hogy olyan ítélet lesz akkor érvényben, amelynek alapján a karnak meg kell szerveznie több nyelven a felvételi vizsgát.

Van több szint az igazságszolgáltatásban, de azok már időrendben annyira el fognak húzódni, hogyha mi ezt újra első és másodfokon is meg tudjuk nyerni, akkor a jövő évben már az az ítélet lesz érvényben, hogy meg kell szervezni több nyelven a felvételi vizsgát.

Mivel a bíróság most kiterjesztette az ügyet a 2016-os és az idei évre is, felhívom minden érintett figyelmét, aki 2015 mellett, 2016-ban vagy 2017-ben felvételizett az újvidéki Jogtudományi Karon, hogy amennyiben tud és hajlandó segíteni, hogy az igazság győzzön, jelentkezzen néhány napon belül a VaMaDisz 063/123-2847-es telefonszámán, hogy beidézhessük tanúnak az október 13-ai főtárgyalásra. Ugyanakkor várjuk azoknak a fiataloknak is a jelentkezését is, akik nem tettek felvételi vizsgát, viszont szándékukban állt a Jogtudományi Karon tanulni, de azért álltak el a felvételi vizsgától, mert nem felvételizhettek anyanyelvükön. Ők is, ha ezt a bíróságon tanúvallomás formájában el tudják mondani, a mi igazságunk mellett fognak szólni.