2024. április 25., csütörtök

Vučić az ENSZ Közgyűlése előtt

A koszovói kérdés megoldása nemzeti prioritás, de Koszovó államiságát Szerbia nem ismeri el, mondta a szerb államfő

A Szerbiát képviselő Aleksandar Vučić köztársasági elnök csütörtökön felszólalt New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt, rámutatván, hogy értékelése szerint a nyugat-balkáni régió stabilitása megőrzésének kulcsa a régió országainak fejlődése.

Mint hozzátette, számos más felszólalóval ellenben nem kíván vádaskodni, ehelyett inkább arról szeretne beszélni, hogy mit tesz a szerb államvezetés az ország fejlődésének, demokratikus átalakulásának és a béke, illetve a stabilitás megőrzésének érdekében. Ezt követően tért ki a koszovói kérdésre, felszólítván az UNESCO tagállamait, hogy ne támogassák Koszovó tagságát. Rámutatott, hogy Szerbia érvekkel támasztja alá, miért nincsen helye Koszovónak az UNESCO-ban. A koszovói albánok lerombolták és megrongálták a szerbek vallási és kulturális hagyatékát – tette hozzá a szerb államfő, majd arról biztosította a hallgatóságot, hogy a koszovói kérdés megoldása nemzeti prioritás Szerbia számára, hiszen enélkül nincsen gazdasági fejlődés. A Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszéd során érdemi előrelépés történt a kapcsolatok rendezésének tekintetében, bár mindkét félnek kompromisszumokat kellett elfogadnia – emelte ki Vučić, majd megismételte, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát, ezt követően pedig Isidora Sekulić írónőt, akadémikust idézte, aki szerint akármennyire különböznek is egymástól a nemzetek, politikai problémáik és ideológiájuk ugyanaz.
Felszólalását megelőzően New York-i idő szerint szerda este Vučić részt vett a Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által a nyugat-balkáni államvezetők számára rendezett vacsorán, amelynek egyik uniós vendége Johannes Hahn, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa volt. Mint Mogherini és Hahn közös sajtónyilatkozatából kiderült, a Nyugat-Balkán országainak vezetőit az EU támogatásának erősítéséről biztosították. Arról igyekeztek biztosítani az államvezetőket, hogy az EU a köreiben kívánja látni a térség államait, ezért a jövőben még az eddigieknél is elkötelezettebben támogatják ezeket az országokat – áll a közleményben. A felek a folytatásban elégedettségüknek adnak hangot, amiért a nyugat-balkáni politikusok a csatlakozás folyamatában szükséges reformok végrehajtása mellett kötelezték el magukat, külön kiemelvén a jószomszédi viszonyok erősítésének fontosságát.
Ezen az összejövetelen beszélgetett Vučić Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, és megállapodtak abban, hogy Erdoğan október 10-én ellátogat Szerbiába. Vučić reményét fejezte ki, hogy a látogatás során sikerül megerősíteniük a két ország közötti barátságot, majd köszönetet mondott a Szerbiában üzletelő török vállalatoknak, és újabb beruházások megvalósítására ösztönözte őket. Erdoğan értékelése szerint Szerbia és Törökország barátsága a Nyugat-Balkán stabilitásának szempontjából meghatározó. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az idegenforgalom fontos szegmense a gazdasági kapcsolatok erősítésének, ezt követően pedig a kraljevói repülőtérről, a Tutin–Novi Pazar–Sjenica autópályáról és más, infrastrukturális projektumokról beszélgettek.