2024. április 17., szerda

Segíteni a boldogulásban

A Prosperitati Alapítvány legújabb pályázatairól tartottak lakossági fórumot Zentán

Zsúfolásig megtelt a zentai városháza díszterme hétfő este azon a lakossági fórumon, amelyet a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázati körében meghirdetett pályázati kiírások ismertetése céljából szerveztek. A fórum vendégei Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője voltak.

A rendezvény kezdetén Lőrinc Csongor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ismertette az aktuális kiírásokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Sok volt az érdeklődő a pályázati kiírások iránt (Máriás Endre felvétele)

Sok volt az érdeklődő a pályázati kiírások iránt (Máriás Endre felvétele)

– A házvásárlási pályázaton továbbra is nagyjából 10 ezer eurónyi támogatást lehet elnyerni, ha a megvásárolandó ház értéke meghaladja ezt az összeget, akkor a fennmaradó részt önerőből kell biztosítani, ha viszont nem, akkor a teljes összegre pályázhat. A ház értékét az erre felhatalmazott értékbecslők állapítják meg, a háznak gazdálkodásra, illetve bármilyen más gazdasági vagy mezőgazdasági tevékenység végzésére alkalmasnak kell lennie, és ezúttal nemcsak házaspárok, hanem egyedülálló szülők is pályázhatnak. A másik két pályázati kiírásunk kombinált támogatásból valósul meg, azaz banki hitelt is magában foglal. Ebben hét partnerbank vesz részt, elsőként ezeket kell felkeresni, tisztázva velük az alapvető feltételeket, hiszen a földvásárlásra és a közepes mértékű fejlesztésekre pályázóknak is pozitív hitel-előminősítéssel kell rendelkezniük. A pályázóink a piacon nem igazán elérhető dináralapú hitelt tudnak felvenni, legfeljebb tízéves futamidőre, legfeljebb kétéves türelmi időszakkal, ami egyéni elbírálás alapján kerül meghatározásra. A kamat mértéke legfeljebb 8 százalék lehet, az alapítvány utófinanszírozás formájában kamattámogatásként 6,5 százalékot meg tud téríteni – emelte ki Juhász Bálint, hozzátéve, a földek vásárlása esetén ezúttal nincs sem alsó, sem felső korlát. Mint mondta, mivel korábban sok helyütt felmerült igényként az, hogy családtagtól is lehessen földet vásárolni, ezt is lehetővé tették.

– A közepes méretű kombinált hitelek esetében két alkategória érhető el, az egyik a mezőgazdasági, a másik a gazdasági projektekre vonatkozik. Itt az önrész 25 százalék, és a projektek összértékének 50 ezer és 500 ezer euró között kell lennie. Csak azok pályázhatnak, akiknek a projektuma pénzügyileg indokolt, fenntartható, és a gazdasága vagy a vállalkozása hitelképes. Ez a konstrukció 25 százalék önrész mellett minimum 40 százalék kamattámogatott hitelt és legfeljebb 35 százalék vissza nem térítendő támogatást ölel fel.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, az aktív lakosságon belül meg kell különböztetni azoknak a csoportját, akik munkavállalóként próbálják meg biztosítani a családjuk megélhetését; azokat, akik vállalkozóként igyekeznek ezt megtenni; valamint azokat, akik úgy döntenek, másutt próbálnak meg boldogulni.

– Mi, a politikum ezzel a harmadik csoporttal jelen pillanatban nem tudunk mit kezdeni, sajnálattal vesszük tudomásul a döntésüket, és abban reménykedünk, egyszer visszajönnek. De ahhoz, hogy visszajöhessenek, kell hogy legyen egy hely, ahova vissza tudnak jönni. Ezért nekünk feladatunk azokkal foglalkozni, akik itthon próbálnak boldogulni. Most vagyunk először abban a helyzetben, hogy az itthon maradóknak segíteni is tudunk a boldogulásban. Segítünk a munkavállalóknak, mert azon támogatások révén, amelyeket a vállalkozásoknak nyújtunk, azok meg tudnak erősödni, munkahelyeket tudnak nyitni, és – ami legalább ennyire fontos – meg tudják emelni azoknak az embereknek a bérét, akik náluk dolgoznak. Szeretném világosan leszögezni: az nem fog működni, hogy a vállalkozó halad előre, a munkavállalónak pedig fizet havi 25 ezer dinárt – fogalmazott Pásztor István, aki ezt követően beszélt az eddigi pályázati körök adatairól is.

– Az eddigi három pályázati körben Zenta község területéről 645-en adtak be pályázatot az összesen 7000-ből. A 645 pályázó közül 583-an voltak sikeresek. A 6400 sikeres pályázónak tehát kb. a 9 százaléka Zenta községből került ki. Ha ezt összegekre vonatkoztatjuk, akkor azt látjuk, hogy az 583 sikeres pályázó projektumainak támogatására összesen 380 millió dinárt utaltunk át, ami több mint 3 millió euró. Ez a 380 millió dinár, ami az elmúlt másfél évben ide jött Zenta községbe, valamivel több, mint a fele, és valamivel kevesebb, mint a kétharmada Zenta község egész éves költségvetésének. A mostani fejlesztési csomag összértéke, ha figyelembe vesszük a támogatást, a hitelt és az önrészt is, 75 millió euró. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező fél évben a magyar vállalkozói réteg Zenta község éves költségvetésének nagyjából a tizenötszörösét fogja megkapni, hogy boldogulni tudjon. Ilyen eddig soha nem volt – szögezte le Pásztor István.

A rendezvény folytatásában az egybegyűltek is feltehették kérdéseiket a lakossági fórum vendégeinek, akik készségesen válaszoltak is nekik, kiemelve, a pályázati kiírásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatás az alapítvány területi irodáiban kapható, valamint annak honlapján is található, amely a www.prosperitati.rs címen érhető el.