2024. április 20., szombat

Diákkirándulók Zentán

A Tisza-parti város is bekerült az MNT iskolakirándulási programjába

A Magyar Nemzeti Tanács iskolakirándulási programja révén tegnap temerini és újvidéki alsós diákok látogattak Zentára. A harmadik osztályos gyermekek és tanítóik a délelőtt folyamán érkeztek meg. Körútjuk a városházán kezdődött, ahol a díszteremben Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte őket, majd Petkovics Márta, az iskolakirándulási program koordinátora tájékoztatta őket arról, milyen látnivalók várják őket a Tisza-parti városban.

Az emlékkilátóba induló csoport a zentai Fő téren (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

Az emlékkilátóba induló csoport a zentai Fő téren (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

Mielőtt az újvidéki és temerini alsós diákok elindultak volna a kijelölt helyszínekre, Tari László helytörténész röviden ismertette számukra a zentai csata történetét. Az útbaigazítás után a vendégek 20–25 fős csoportokra bontva, helyi idegenvezetők kalauzolásával meglátogatták a Városi Múzeumot, a Zentai Csata Emlékkilátót, tettek egy sétát a központban, érintve a Tisza-partot és a Révész-szobrot, majd buszra szálltak, és úgy mentek ki a zentai csata emlékművéhez és a városnap alkalmából felszentelt Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomhoz. A diákok Zenta nevezetességeinek megtekintése után a délután folyamán indultak haza.

Az MNT iskolakirándulási programjáról szólva Petkovics Márta újságírói kérdésre elmondta, hogy a programban minden harmadik osztályos általános iskolás magyar kisdiák részt vesz Vajdaságból, és idén kibővítették azoknak a településeknek a listáját, melyekre kirándulásokat szerveznek.

Az újvidéki és temerini diákokat a zentai városházán fogadták (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

Az újvidéki és temerini diákokat a zentai városházán fogadták (Horváth Homolya Ágnes felvétele)

– Tavaly csak Szabadka és Újvidék volt a célállomás, ettől a tanévtől már Zenta és Nyugat-Bácska, azon belül pedig Zombor, Doroszló és a bácsi vár is bekerült a programba. A kirándulásokat szeptember 11-e és október 10-e között bonyolítjuk le, és minden résztvevő számára teljesen ingyenes. Ez alatt az egy hónap alatt 71 iskola 1682 tanulója és 141 osztálytanítója vesz részt egynapos kiránduláson. Célunk egyrészt, hogy ily módon is segítsük a magyar családokat, másrészt pedig fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek idejében megismerkedjenek Vajdaság természeti adottságaival, valamint a magyar történelmi és kulturális vonatkozásokkal. Újdonság még az idei évben, hogy egy útikalauzt is kiadtunk, melyben minden helyszín legfőbb látványossága megtalálható, és melyet minden kiránduló gyermek megkap. Mivel azt szeretnénk, hogy az utazás után is foglalkozzanak a diákok a kiránduláson látottakkal, tapasztaltakkal, kérdések is találhatók az útikalauzban, melyeket a tanítókkal közösen válaszolhatnak meg a diákok. A kirándulással kapcsolatban egy nyereményjátékot is indítottunk, melyben azt várjuk, hogy a diákok osztályonként tízoldalas leporellókat készítsenek, és azokat küldjék be az MNT hivatalába. A leglátványosabb, legkreatívabb leporellót beküldő osztály egy interaktív táblát kap ajándékba. Egyéni nyereményjátékra is van lehetőség, mégpedig egy rajzpályázat formájában, melyre a kirándulások ihlette alkotásokat várjuk. Mindkét felhívást megtalálják az útikalauzban – összegezte az illetékes.

Azzal kapcsolatban, hogy mit jelent Zentának az, hogy bekerült ebbe a programba, Perpauer Attila elmondta, hogy nagyon örülnek neki, hiszen a diákok megismerkednek Zenta nevezetességeivel, épített örökségével, és különösen fontos ez ebben az évben, hiszen most ünnepeljük a zentai csata 320. évfordulóját.

Diákcsoport ma is érkezik Zentára, ezúttal maradéki, tiszakálmánfalvi, újvidéki és gunarasi iskolások töltenek itt egy napot.