2024. március 28., csütörtök

Felújítási munkálatok tanévkezdés előtt

Megújult a topolyai Alapfokú Zeneiskola koncertterme – Bővült a tantermek száma

A topolyai Alapfokú Zeneiskola háza táján általában zajlanak az események, és ez alól még a nyár sem kivétel.A tanévkezdést megelőzően az épületen belül munkálatok zajlottak, melyek során vadonatúj külsőt kapott az iskola koncertterme. A koncerttermen nemcsak apróbb javításokat végeztek, hanem teljes felújítást. Sor került a falak átfestésére, a padlóburkolat teljes cseréjére, a mennyezeti és fali lámpák javítására és cseréjére is. A koncertterem végét egy harmonikaajtóval zárták le, melynek köszönhetően egy kisebb tantermet kaptak, melyben így egyszerre akár tíz tanuló is elfér. Ezt a tantermet szolfézsoktatásra tartják fenn. Így az Alapfokú Zeneiskola régi és új diákjai is egy megújult környezetben kezdhették a tanulást. A munkálatok július elejétől augusztus 20-ig tartottak.

A felújítási munkálatokról, valamint az idei tanévre szóló terveikről az Alapfokú Zeneiskola igazgatónője, Diósi Rózsa nyilatkozott:

Diósi Rózsa igazgatónő (Sihelnik Ágnes felvétele)

Diósi Rózsa igazgatónő (Sihelnik Ágnes felvétele)

– Mindenképpen nagy szükség volt a felújításra. A koncertterem meglehetősen megviselt állapotban volt, régi volt a padlóburkolat, ami nagyon elcsúfította az összképet. Mondhatni, végső ideje volt ennek a felújításnak. Az előző évben is történtek hasonló munkálatok, akkor tantermeket újítottunk fel, de már a koncertterem problémáját sem lehetett tovább halogatni. A felújítást főként önerőből, a diákok szüleinek donációiból fedeztük, de természetesen hozzájárult a költségekhez a topolyai helyi közösség, a topolyai önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is. Elmondhatom, hogy ebben a megújult, kellemes, hangulatos környezetben sokkal jobban érzik magukat a növendékeink és tanáraink is. A koncerttermünket számos dologra használjuk, nem csak koncertekre. Itt próbál a zenekar, a kórus, és diákjaink gyakran ebben a teremben gyakorolnak. Koncertjeink, nyílt óráink alkalmával pedig a szülők, rokonok is egy sokkal szebb környezetben élvezhetik a zenét. A terem végéből egy harmonikaajtó segítségével egy kisebb tantermet választottunk le, amely szolfézsteremként funkcionál. Még így is maradt elég hely a koncertteremben, és egy tanteremmel bővítettük az iskolánk befogadó képességét. A munkálatokat még jóval a tanévkezdés előtt sikerült befejezni. A nyáron tartottuk a zongoratáborunkat, amely augusztus 21-től 25-ig tartott, és a tábor kezdetekor már használható volt a koncertterem is. A munka tehát nem állt meg a nyáron sem, ugyanis tanáraink a nyár folyamán is foglalkoztak a diákokkal. A felkészülések az októberben tartandó Bartók Béla-verseny érdekében történtek, amely egy több fordulós megmérettetés lesz. Az első fordulóra Szegeden kerül sor, és a mi iskolánk is képviselteti magát. Amennyiben sikeresek leszünk az első fordulóban, tovább jutunk a budapesti második fordulóra. Bízunk ebben, és mind a tanulóink, mind a tanáraink mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezen a megmérettetésen is iskolánk hírnevét öregbítsék. Eddig is sok tehetséges diákunk volt, és reméljük, hogy ez a jövőben sem lesz másként – mondta el lapunknak az Alapfokú Zeneiskola igazgatónője.

Hangulatos nézőtér (Sihelnik Ágnes felvétele)

Hangulatos nézőtér (Sihelnik Ágnes felvétele)