2024. április 18., csütörtök

Félmilliárd euró Vajdaságnak

A Bácskai Nagycsatorna rendezését is támogatja az EU – A tartományi és a köztársasági kormány az aszálykárokról is tárgyal majd

Újvidékre, a tartományi kormány épületébe vezette első Belgrádon kívüli útja Sem Fabrizit, az Európai Unió új szerbiai küldöttségvezetőjét. Igor Mirović tartományi kormányfő fogadta a politikust, megtiszteltetésnek nevezte, hogy a misszió első embere időt szakított a vajdasági projektumok, politikai helyzet megismerésére.

Ennek ténye arra is utal, hogy az EU szerbiai küldöttsége és a tartományi szervek között korábban is folyamatosan jók voltak a viszonyok – értékelte a zárt ajtók mögött megtartott csaknem egyórás találkozót követően adott nyilatkozatában Mirović. A beszélgetés témái között a már említett politikai viszonyok ismertetését, Vajdaság gazdasági fejlődésének részleteit és az EU-val, valamint a szomszédos államokkal közösen megvalósuló IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program aktualitásait említette meg. Mirović közölte, hogy a tartományi adminisztrációnak mindig is nagy szerepe volt az európai integrációs folyamatban, már csak a sikeres regionális politikája és a kisebbségi jogok terén megvalósított eredmények következtében is.
– Az európai uniós küldöttség most megkezdett új mandátumában még intenzívebbé kívánjuk tenni a korábban tető alá hozott együttműködést. Beszélgettünk a Bácskai Nagycsatorna (Ferenc-csatorna) rendezéséről, rendszerének további védelméről, mely a jelen pillanatban Európa egyik legszennyezettebb pontjának számít. Más infrastrukturális projektumok is szóba kerültek, így az európai részfinanszírozással épülő újvidéki Žeželj-híd is, ennek megépítése a végső fázisba lépett. Nem titkolt célunk az, hogy minél előbb „kilépjünk” ezekből a projektumokból. Ezek ugyanis régi, ránk hagyott tervek voltak. Minél előbb megvalósítjuk és magunk mögött hagyjuk azokat, annál gyorsabban nekiláthatunk újabb tervek, projektumok, kezdeményezések kivitelezéséhez. Ma a célt az új projektumoknak kell már jelenteniük – foglalta össze benyomásait Mirović.
A kormányfő hozzátette, hogy az aszályról és egyéb aktuális kérdésekről hamarosan tárgyal majd Vajdaság és Szerbia kormánya, együttes ülést terveznek. Most, az európai tisztségviselővel folytatott megbeszélésen, erről nem volt szó.
Építő jellegű, baráti hangvételű beszélgetés volt a tegnapi, mondta el újságíróknak Fabrizi. Elégedett azzal, amilyen irányban a Szerbia és az EU közötti kapcsolatok haladnak, s jó jelként könyvelte el Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének strasbourgi parlamenti beszédét, melyben a bővítés fontosságáról is szó esett. Fabrizi elismerte, hogy Vajdaság az eddigiekben kulcsszereppel bírt az ország európai közeledésében.
– A kormányfővel folytatott megbeszélést követően semmilyen kétségem sincs afelől, hogy Vajdaság szerepe továbbra is legalább olyan jelentős lesz, mint az eddigiekben. A tartomány területén az Európai Unió projektumok egész sorát finanszírozza, jelenleg 460 millió euró értékben járul hozzá az itteni tervek megvalósításához. Az Unió elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, a tudomány és kutatás, a jogállamiság érvényesülése és a mezőgazdaság területén fektet be nagy összegeket – állapította meg a küldöttség vezetője.
Vajdaság és az EU között az a hasonlóság, hogy a különbözőségek felett alkotott egység jellemzi mindkettőt, szögezte le Fabrizi, aki ígéretet tett arra, hogy az első vajdasági, újvidéki útját hamarosan újabbak követik majd.