2024. április 20., szombat

Megérdemelték az ezüstöt

Belgrádban több ezren fogadták a kosárlabda-válogatottat

Én vagyok ma a legbüszkébb szerb!” – kiáltott fel Aleksandar Đorđević, a kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn este az ezüstérmes kosarazók fogadásán Belgrádban, a városháza balkonján, amely előtt több ezren voltak kíváncsiak a kosárlabda-Eb dobogósaira. Đorđević megköszönte a kosárlabdázóknak a Törökországban töltött felejthetetlen napokat.

Szerbia kosárlabda-válogatottja a belgrádi városháza balkonján (Fotó: Beta)

Szerbia kosárlabda-válogatottja a belgrádi városháza balkonján (Fotó: Beta)

A szerb válogatott magánrepülője hétfőn délután négy körül érkezett Isztambulból Belgrádba. A Nikola Tesla Repülőtéren is már szívélyes fogadtatásban részesítették a kosarazókat, akik 17 órakor sajtótájékoztatót is tartottak, de a szurkolók már jóval 19 óra előtt gyülekeztek a belgrádi városháza előtt, hogy találkozzanak kedvenceikkel. Fiatalok, idősek, kisgyerekes családok türelmesen várták, hogy a városháza balkonján megjelenjen a kosarasválogatott, közben pedig zenei műsor emelte a gyülekezők hangulatát.

Valamivel 19 óra után sorban léptek ki a balkonra a szerb válogatott tagjai. Először a segédedzők, kondíciós edzők, a válogatott orvosa is ott volt, a fizioterapeutájuk, a sajtószóvivőjük, a csapatmenedzserük, és egymás után köszöntötték a válogatott tagjai is az összegyűlt rajongókat. Először Bogdan Bogdanović, majd Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Vladimir Štimac, Branko Lazić, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić, Boban Marjanović és végül a csapatkapitány Milan Mačvan jelent meg a balkonon, miközben a közönség azt skandálta: Orlovi! Orlovi! (Sasok! Sasok!) Köszöntötték Stefan Birčevićet is, aki kötelezettségei miatt tegnap még Isztambulban maradt. Majd miután megjelent Predrag Danilović, a Szerbiai Kosárlabda-szövetség elnöke és Aleksandar Đorđević, hangosabb lett a tömeg: Sale! Sale! – üdvözölték a szövetségi kapitányt.

Köszönjük! Köszönjük a támogatást és a hátszelet, amelynek köszönhetően a döntőbe jutottunk. Köszönet a tizenkét világszintű kosárlabdázónak, akik megérdemelték az érmet, megdolgoztak érte” – emelte ki Đorđević, majd hozzátette, két év múlva a sportolók és a szurkolók ugyanitt találkoznak, utalva az előttük álló világbajnokság megjósolt sikerére.

Mačvan is megköszönte a szurkolók támogatását. Mint mondta, érezték a szeretetüket és a feléjük küldött pozitív energiájukat. Štimac is megköszönte, hogy a szurkolók mindig kiálltak mellettük, bátorították őket. Kiemelte, ilyen szurkolók mellett és ilyen edzővel sikerült idáig eljutniuk. Bogdanović is csak annyit mondott: „Köszönjük, hogy szerettek bennünket!”

A tizenkét csodálatos kosarazó!” – jellemezte a sportolókat az ünnepség moderátora, majd felcsendült a kosarazók himnusza, az Igraj, igraj dal, amelyet a kosárlabdázók és az összegyűltek együtt énekeltek. Felgyulladtak a fáklyák itt-ott, lobogtak a zászlók, majd „Srbija! Srbija” felkiáltással és „A legközelebbi éremig!” felszólítással búcsúztak a sportolók a közönségtől.