2024. április 25., csütörtök

Virág István fotóálmai Pécsett

Fekete J. József, Virág István, dr. Bokor Béla, Horzsa Gábor

Fekete J. József, Virág István, dr. Bokor Béla, Horzsa Gábor

A Határon Túli Magyarságért Alapítvány 25. jubileumi, kéthetes, sok helyszínű programsorozata keretében a vajdasági alkotók közül Pécs városában vendégeskedett Dudás Károly magyar örökség díjas író, aki a Nem éltünk gyöngyszigeten című, válogatott írásait tartalmazó kötetét mutatta be. Az alapítvány jubileumi emléktáblájának leleplezését a bácsfeketehegyi Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó műsora kísérte. Önálló kiállítás nyílott a Pannon Magyar Házban Dormán László fotóművész alkotásaiból. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művész erőssége a szociofotó és a jazzfotó, ezekből a munkáiból láthatott válogatást a közönség.

A több országban párhuzamosan zajló jubileumi rendezvénysorozat keretében került sor a zombori Virág István fotóművész Fotóálmok című kiállításának megnyitójára szeptember 18-án a Pécsi Kulturális Központban. A helyi, valamint a Bajáról és Budapestről érkezett vendégeket, a székelyföldi és felvidéki küldöttségeket Horzsa Gábor, a központ igazgatója köszöntötte, majd dr. Bokor Béla, az alapítvány elnöke szólt az egybegyűltekhez. Virág István szakmai életrajzát Kövesi Mária, a kulturális központ igazgatóhelyettese ismertette.

A kiállítást Fekete J. József, József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, publicista, lapunk munkatársa, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának rendes tagja nyitotta meg. Méltatásában kiemelte, hogy Virág István fényfestészetének két fő karakterjegye az impresszív hatás és a kísérletezés. A kettő együtt talán a konvenciók figyelmen kívül hagyásának is nevezhető. A fotókon megjelenő finom textúrák, érzékletes raszterek, kapilláris struktúrák, dimenzionalista kompozíciók, kubista mátrixok egyértelművé teszik, hogy nem egyfajta nemeuklideszi művészettel, hanem a festészetből leképzett fotográfiai művészetmutációval szembesül a néző az alkotásokon.