2024. március 29., péntek

Az EU megerősíti a szíriai és iraki válságkezelést

Az Európai Unió (EU) a Szíriában kialakult humanitárius válságra válaszul újabb 90 millió eurós hozzájárulással támogatja az ENSZ Gyermekalapját (UNICEF) és 10 millió eurós humanitárius segítséget nyújt Iraknak - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós támogatás az UNICEF szíriai válságkezelésre irányuló munkájának költségeit biztosítja és lehetővé teszi számára, hogy oktatási és védelmi szolgáltatásokat nyújtson a mintegy 260 ezer menekültnek és az őket befogadó közösségek gyermekeinek és fiataljainak Jordániában, Libanonban és Törökországban.

Az EU Irak számára nyújtott 10 millió euró értékű humanitárius segítségnyújtásának célja, hogy életmentő támogatást nyújtson a moszuli katonai akciók által érintett, helyben maradt és elmenekült lakosság számára egyaránt. A támogatás lehetőséget biztosít a pszichoszociális és mentális egészségügyi támogatás nyújtására az erőszak túlélői számára - tették hozzá.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos elmondta, a civilek védelme a legfontosabb, ezért együtt kell működni annak érdekében, hogy az erőszakot túlélő irakiak új életet tudjanak kezdeni. Az unió támogatása a legrászorulóbb irakiaknak segít. Az erőszak túlélőinek és azoknak a gyerekeknek, akik elvesztették szüleiket és gyermekkorukat a háború miatt. Az Európai Unió mindaddig kiáll mellettük, ameddig arra szükség van - tette hozzá.