2024. április 23., kedd

„Rutinellenőrzés” az uniós alapok felhasználásáról

Csepreghy Nándor: Sikerült eloszlatni a baloldali ködöt

A vizsgálatok rendszerességének és rutinjellegének hangsúlyozásával kívánta tompítani az uniós strukturális alapok felhasználásának ellenőrzésére tett látogatások „szenzáció jellegét” az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottságának vezetője.

Ingerborg Grässle sajtótájékoztatója a budapesti Európa Ponton (Fotó: MTI)

Ingerborg Grässle sajtótájékoztatója a budapesti Európa Ponton (Fotó: MTI)

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció vezetője, Ingerborg Grässle a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület 2011 után most járt a második alkalommal Magyarországon, és hozzátette: „többször kellene jönnünk, hogy elvegyük a látogatások szenzáció jellegét”. Hangsúlyozta: teljesen normális, a strukturális alapok felhasználásának jogszerűségére koncentráló munkalátogatás volt a mostani.

A delegáció szeptember 18. és 20. között az Európai Unió által finanszírozott beruházásokat keresett fel, és kormányzati döntéshozókkal folytatott megbeszélések mellett a civil szféra képviselőivel is találkozott.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményt adott ki a szakbizottsággal való találkozó kapcsán, melyben arról írnak, hogy szabályosabb és eredményesebb az európai uniós pénzek felhasználása Magyarországon, mint a korábbi, 2007 és 2013 közötti támogatási időszakban volt. A közlemény szerint az eszmecserén Domokos László ÁSZ-elnök és Holman Magdolna tervezési igazgató vezetésével részletes tájékoztatást adtak az európai uniós források felhasználásáról, valamint a pénzek elosztásában közreműködő intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzésekről, elemzésekről. A megbeszélésen az ÁSZ elnöke rámutatott, a közpénzügyek alkotmányos szintre helyezése, valamint az új számvevőszéki törvény 2011. július 1-jei hatályba lépése új korszakot nyitott a közpénzek, benne az európai uniós források felhasználásában és ellenőrzésében Magyarországon.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára a látogatás kapcsán kijelentette, hogy „sikerült eloszlatni azt a baloldali ködöt, amely az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának Magyarországon tartózkodó delegációját jellemezte érkezése előtt”.

Az államtitkár közölte: a küldöttség teljes körű tájékoztatást kapott az uniós források felhasználásáról, és lényegesen árnyaltabb lett a véleménye a látottak alapján, mint megérkezése előtt volt.

A delegáció látogatása előtt a baloldali magyar európai parlamenti képviselők olyan képet próbáltak festeni a magyar uniós projektumokról, amely nemcsak tényszerűen nem igaz, de még rosszindulatú is. A magyar baloldali európai parlamenti képviselők ismét feljelentették saját hazájukat – mondta.

Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzék exportálja a belpolitikai vitát külföldre, európai uniós szintre.

A delegáció úgy jött Magyarországra, mintha a baloldali képviselők állításai a valóságban megállnák a helyüket. Ezzel szemben azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött projektumok megvalósultak, még ha vitára adhatnak is okot – tette hozzá.

Csepreghy kijelentette, az uniós források magyarországi felhasználásának hatékonysága példa nélküli az Európai Unió egészében.